10. 02. 2021

Češi by vyměnili městský byt za bydlení v přírodě

Život ve městech během koronakrize přišel o své výhody. Lidé teď sní o úniku z měst do přírody. Osm z deseti Čechů v průzkumu uvedlo, že by byli ochotní dlouhodobě bydlet na chatě či chalupě. A nebránili by se ani dalším neobvyklým formám bydlení.

Zavřené obchody a restaurace, nulové kulturní vyžití nebo rostoucí ceny nemovitostí. To vše může lidi lákat k výměně pohodlí tradičního bytu nebo domu ve městě za méně obvyklé bydlení v přírodě. Jak ukázal průzkum, který si Raiffeisen stavební spořitelna nechala zpracovat u výzkumné agentury NMS Market Research, Češi se alternativním formám bydlení nebrání.
Lidé čím dál více uvažují o stálém bydlení na chatě nebo chalupě. Taková forma bydlení by byla přijatelná až pro 80 % dotázaných. Překvapivé ale je, kolik lidí by zvážilo i mnohem neobvyklejší alternativy bydlení, na jejichž pořízení by si lidé díky jejich nižším cenám dokázali sami naspořit. 39 % Čechů by bylo ochotných dlouhodobě bydlet na hausbótu a třetina by se dokonce nebránila životu v karavanu nebo maringotce,“ říká Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.
Dalším typem alternativního bydlení jsou například modulové domy. Ty fungují na principu modulů, které si lze libovolně „poskládat“ a postupem času přidávat další podle toho, jak se rozrůstá rodina. Z hlediska prostoru či teplotního komfortu jsou srovnatelné s tradičním bydlením.
Ceny modulových domů jsou mnohem nižší než u běžných domů, přesto na něj někomu úspory zdaleka nemusí stačit. „Pokud je modulový dům zapsaný v katastru nemovitostí a má přidělené číslo popisné, je možné na jeho pořízení u RSTS získat úvěr. A to včetně možnosti použít tento objekt pro jeho zajištění,“ uzavírá Lenka Molnárová.

Zdroj dat: NMS Market Research, vzorek 1 000 respondentů.