28. 01. 2020

Češi nad 55 let plánují rekonstrukci bydlení financovat z úspor, ty mají ale jen do 50 tisíc korun

Praha 28. ledna 2020 – Třetina Čechů starších 55 let chystá v následujících pěti letech rekonstruovat své stávající bydlení. Úpravy zaplatí především z úspor – v 69 % z vlastních, využijí ale také své stavební spoření nebo úspory partnerů a dalších rodinných příslušníků. Našetřeno přitom mají nejčastěji maximálně 50 tisíc korun. Ukázal to aktuální průzkum společnosti Wüstenrot.

Život začíná po padesátce, hlásají slogany určené dříve narozeným. „Tento věk bývá spojený především s odchodem dětí, ale i změnou životního stylu. Nastává prostor třeba pro vlastní záliby, nebo i úpravu bydlení,“ vysvětluje Jiří Procházka, produktový manažer společnosti Wüstenrot. Podle průzkumu společnosti Wüstenrot tak právě rekonstrukci plánuje 33 % lidí nad 55 let. Hlavním důvodem, ve 48 %, jsou přitom přípravy na možná zdravotní omezení ve vyšším věku.

Na rekonstrukci padnou úspory i stavebko
Rekonstrukci plánují Češi financovat především z vlastních zdrojů. V 69 % využijí vlastní úspory, ve 23 % zužitkují úspory partnerů nebo dalších členů rodiny. Vlastní stavební spoření plánuje použít 28 % a 9 % zaplatí rekonstrukci ze stavebka partnera/partnerky či jiného příbuzného. Půjčku, ať už spotřebitelskou nebo překlenovací úvěr ke stavebnímu spoření, si vezme 10 %, a to buď na sebe nebo prostřednictvím jiného člena rodiny, popř. partnera/partnerky. Hypotéku pro tento účel zvažují jen 3 %.

Naspořeno přitom mají lidé starší 55 let do 50 tisíc korun. „Mezi padesáti a dvě stě padesáti tisíci korunami má naspořeno 28 %. To je i nejběžnější rozpětí, které si klienti starší 55 let půjčují v rámci překlenovacího úvěru,“ doplňuje Jiří Procházka a dodává: „Pětina respondentů netuší, jak velkými finančními prostředky mohou operovat, jak velké mají finanční úspory. To bohužel odpovídá statistikám, podle kterých si čtvrtina Čechů vůbec nespoří*, a stejnému podílu by při ztrátě zaměstnání úspory stačily jen na měsíc**.“

Změn dozná nejčastěji koupelna
Podle průzkumu společnosti Wüstenrot Češi nad 55 let plánují nejčastěji rekonstruovat koupelnu. Chystá se na ni 45 %. „Je to vlastně velmi logické. Ve vysokém věku se zhoršuje pohyblivost, obratnost a je tak nejen problematické dostat se do některých částí bytu, k vysokým poličkám, do vany apod., ale i případné pády by měly mnohem vážnější následky,“ říká Jiří Procházka. Třetina chce změnit exteriér, jako je fasáda nebo výměna oken. Úpravy se u 30 % respondentů dočká kuchyň a pětina změní obývák.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek