EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

21. 07. 2023

1 komentář

Opravte dům po babičce. Dostanete až milion korun předem

 

Ministerstvo životního prostředí spouští od září nový motivační dotační program s názvem „Oprav dům po babičce“. Program se otevírá ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí a financován bude z finančních zdrojů Evropské unie. Žadatelé mohou získat až milion korun, celkem je v programu připraveno 55 miliard. 

Loading



 

Dotace až milion zálohově 

Ministerstvo životního prostředí oznámilo rozšíření programu Nová zelená úsporám o nového člena rodiny. Dotační titul „Oprav dům po babičce“ startuje v září.

Jak vyplývá z dat Českého statistického úřadu, je v České republice přibližně 17 % rodinných domů, které jsou neobydlené. „Jedná se o statisíce domů, které by mohly dál sloužit svému účelu. Chceme využít stávající zástavbu a zabránit tomu, aby se obce rozšiřovaly do volné krajiny a aby se kvůli bytovým potřebám zabírala další a další zemědělská půda,“ uvedl k tomu ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Opatření má také pomoci mladým lidem, kteří stěží ve stávající situaci dosáhnou na vlastní bydlení.

Až jeden milion korun zálohově mohou lidé získat na optimální zateplení, které mohou doplnit o další úsporná opatření. Na ty je možné čerpat další dotace. Jde třeba o fotovoltaiku nebo výměnu zdroje tepla. Obdobně jako již nyní platí v programu Nová zelená úsporám, lze za kombinaci opatření získat motivační bonus 10 tisíc korun.

Podmínky programu

Dotaci mohou získat ekonomicky aktivní majitelé rodinného domu nebo rekreačního objektu, a to bez ohledu na to, zda dům zdědili, anebo zakoupili. Dotace se poskytuje na optimální zateplení původního objektu, anebo postavení domu splňujícího předepsané parametry namísto původní stavby.

REKLAMA

Podmínkou bude doložení trvalého bydliště v nemovitosti po dobu dalších deseti let od dokončení realizace. O podporu bude možné žádat i zpětně, způsobilé výdaje lze dokládat na realizaci opatření po 1. lednu 2021.

„Program má podpořit zejména mladé rodiny, proto rodinným bonusem ve výši 50 tisíc korun zvýhodníme každé nezaopatřené dítě žadatele. Rodiny navíc budou moci požádat o bonus i za další děti narozené v době po podání žádosti o podporu, přičemž posledním rokem možného dodatečného čerpání bonusu je rok 2030,“ doplňuje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Dotaci půjde zkombinovat s výhodným úvěrem od stavební spořitelny, přičemž čerpání úvěru bude podmíněno schválením dotace na zateplení. Z úvěru půjde pokrýt rozdíl mezi způsobilými výdaji a dotací, lidé tedy nebudou muset zastavovat nemovitost. Úrok se má podle ministra Hladíka pohybovat mezi 3 až 4 %.

Příklad:


Zdroj : Prezentace Ministerstva životního prostředí

Nejčastější překážkou renovací starších domů bývá nedostatek vlastních zdrojů na pokrytí rozdílu mezi dotací a celkovými náklady, včetně předfinancování. Dotace poskytnutá zálohově zároveň sníží potřebu na výši úvěru, a tím se stane zvýhodněný úvěr dostupnější pro více domácností,“ vysvětluje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí České republiky.

Zájemci o dotaci z programu „Oprav dům po babičce“ se mohou už dnes obracet se svými dotazy na krajská pracoviště Státního fondu životního prostředí ČR, případně využít kontaktní formulář na webu novazelenausporam.cz.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Pekelník

    26 července, 2023

    Ahoj myporťáci.

    Odpovědět