Úterý 20. října. Svátek má Vendelín.

08.11.2018 11:11 Tisková zpráva:

Lidé o letošních Vánocích plánují za jeden větší dárek utratit v průměru tisíc korun. Dražší dárky budou kupovat hlavně muži, kteří ale s nákupem často vyčkávají do posledních chvil před Štědrým dnem. Vyplývá to z průzkumu české internetové jedničky Seznam.cz, který dále odhalil, že 82 % dotázaných bude dárky vybírat a nakupovat v internetových obchodech a 71 % lidí plánuje využít k nákupu vánočních dárků nákupní rádce, mezi které patří například Zboží.cz. Trendem letošních svátků pak budou zejména elektronika a chytré produkty, hlavně hodinky nebo automatické dávkovače krmiva pro domácí mazlíčky.

Z průzkumu společnosti Seznam.cz mimo jiné vyplývá, že své blízké obdarovává na Vánoce 94 % z nás. Nejčastěji chceme potěšit svého partnera/partnerku a matku. Otci dává dárek jen polovina lidí. Dražší vánoční pozornosti obecně kupují muži, kteří s jejich nákupem ale otálí déle než ženy. Nejvíc investují do svých partnerek a za jeden dárek pro ně neváhají dát až 2500 korun. Ženy pro své partnery kupují dárky v průměru za 1450 korun.

Zajímavé je, že lidé dnes nezapomínají ani na domácí mazlíčky a pořizují jim dárky za přibližnou hodnotu 350 Kč. Letošním trendem jsou chytré dávkovače umožňující díky internetovému připojení odměřit psí granule na dálku. Jejich výhodou je i to, že jejich prostřednictvím mohou majitelé své mazlíčky sledovat nebo na ně mluvit. Pro domácí zvíře plánuje koupit dárek více jak třetina z nás.

Nákupní aktivita internetových uživatelů začíná dosahovat svého vrcholu přibližně měsíc před Vánoci. „Nejvíc nákupů se podle našeho odhadu uskuteční 10. prosince. Predikujeme, že letos se v listopadu a v prosinci utratí v české e-commerce zhruba 20 miliard korun,“ uvedl Milan Šmíd, manažer nákupního rádce Zboží.cz.

Nakupovat se budou hlavně chytré produkty

Lidé chtějí v letošním roce dostávat chytré produkty. Podle dat Zboží.cz jsou klasickým dražším dárkem posledních let mobilní telefony. „Očekáváme, že letos tomu nebude jinak a domácnosti jimi budou dovybavovat hlavně děti a seniory. Trendem jsou samozřejmě chytré telefony, které u střední a mladé generace nahrazují ty klasické. Nárůst zájmu je i o moderní chytré hodinky nebo drony,“ říká Šmíd. Klasikou vánočních dárků zůstávají dámské parfémy.

Vedle cenných dárků, jako je právě elektronika, si lidé oblíbili také zážitkové nebo pobytové poukazy a nabité nákupní karty. „Ušetřit za dárky můžete tak, že je pořídíte prostřednictvím cenového srovnávače, díky kterému je možné uspořit téměř čtvrtinu nákladů. Je třeba ale nakupovat do konce listopadu, s blížícím se Štědrým dnem může totiž jejich cena plošně stoupat,“ dodává Šmíd.

Tisková zpráva Seznam.cz

1 komentář k článku “Češi plánují utratit za vánoční dárek v průměru tisícovku. Štědřejší jsou muži, kteří ale často odkládají nákupy na poslední chvíli”

1. Radim napsal:

Dárek
    Já už letos nakoupené dárky mám a jsem rád, že už mám klid a nemusím se tím stresovat. Největší radost mám z dárku pro syna. Koupil jsem mu pracovní stůl s nářadím https://hrackyzadobrekacky.cz/hracky-pro-kluky/detsky-pracovni-stul-s-naradim-a-helmou-l3rqz tak už se těším, až mu ho dám k sobě do garáže a budeme tam spolu.