07. 10. 2020

Subjekty:
EKOSPOL

České stavebnictví je jednou z hlavních obětí koronakrize, v srpnu propadlo o další desetinu

Jednou z hlavních obětí letošní koronavirové krize je české stavebnictví. Slibně rozjetý segment hned na počátku hlavní sezony brutálně přerušil jarní ekonomický lock-down a od té doby tato důležitá součást celé ekonomiky jen strádá.

Už několik měsíců v řadě pozorujeme dvouciferný meziroční propad stavebnictví. Proto by se aktuální čísla za srpen zveřejněná Českým statistickým úřadem (ČSÚ), kdy stavební produkce klesla meziročně „jen“ o 9,7 procenta, mohla zdát pozitivnější. Ale to jen před tím, než odložíme hodně silné růžové brýle. Pořád totiž mluvíme o desetinovém propadu. České stavebnictví tak ani zdaleka nenarazilo na své dno.
Špatně na tom zůstává hlavně bytová výstavba, u které statistici v srpnu zaznamenali pokles v obou hlavních ukazatelích. Počet zahájených bytů v rámci celého Česka klesl meziročně o tři procenta na 3198 bytů, o 1,7 procenta poklesl i počet dokončených bytů na 2992 bytů.
V ústupu ze slávy pokračuje Praha, byť jsou srpnová čísla o něco vyšší než v předchozích dvou měsících. Ale posuďte sami, zda lze mluvit o pozitivních trendech. V srpnu začaly firmy podle ČSÚ v hlavním městě stavět 334 nových bytů. To je sice násobně více než červencových 46 zahájených bytů a více i než červnových 137n zahájených bytů. Ale ani tak to nejsou čísla, kterými by se mohla Praha nějak extra chlubit. A už vůbec to nestačí k uspokojení stále vysoké poptávky po novém bydlení v hlavním městě.
Nízkou bytovou výstavbu v Praze se stále více stavebních firem snaží řešit tím, že se zaměřuje na Středočeský kraj. Ten ostatně v minulosti už dávno převzal hlavnímu městu první místo v žebříčku lídrů bytové výstavby. A potvrzuje to i letos, kdy se zde začalo stavět už 3605 nových bytů, zatímco v Praze 2933. Té navíc na záda dýchá už i Jihomoravský kraj s 2871 zahájenými byty. V obou mimopražských krajích dominuje soukromá výstavba bytů v rodinných domech.
Zásadním problémem nejen bytové výstavby, ale celého stavebnictví, je extrémně složitý a zdlouhavý proces povolování nových staveb. Proto je tak nutné urychleně přijmout nový stavební zákon, který slibuje výrazné zkrácení všech lhůt a vydání stavebního povolení do jednoho roku. Bez něj bude české stavebnictví propadat hlouběji a hlouběji.
RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s