15. 01. 2020

Cizinci jako žádaní nájemníci. Češi jim nemovitosti pronajímají stále častěji

Česká republika je ve světě kurzu. Praha je považována za jedno z nejlepších míst k životu nejen v evropském měřítku, a do hledáčku cizinců se v posledních letech dostalo také Brno. Česko má ve světě auru pohodové, tolerantní a bezpečné země s dobrými životními podmínkami, která každý rok láká nejen turisty, ale také manažery nebo studenty, kteří zde nalézají domov na několik měsíců i let. Jen za poslední rok jich podle Bezrealitky v Česku hledalo bydlení asi o čtvrtinu víc. A majitelé nemovitostí vychází jejich poptávce stále častěji vstříc.

Podle dat portálu Bezrealitky meziročně stoupl počet cizinců, kteří hledají bydlení v hlavním městě, asi o čtvrtinu. Cizinci mají v naprosté většině případů zájem o nájemní bydlení, zaměřují se především na Prahu a Brno. S mezinárodními studenty se však stále častěji setkávají majitelé nemovitostí také v dalších univerzitních městech, jako je Plzeň, Olomouc, Zlín nebo Ostrava. Bezrealitky již běžně registrují i inzeráty, u kterých byl počet zájemců o bydlení z řad cizinců vyšší než od Čechů.
Pomineme-li Slováky, o nájem se přímo u majitelů ucházejí zejména manažeři a podnikatelé z Německa, Polska, USA, Británie, Nizozemí, Francie nebo Ruska. Ze studentů jsou to pak nejvíce Španělé, Francouzi, Němci a Turci. Právě u studentů je nárůst největší – podle posledních údajů programu Erasmus jich přijede do Česka studovat každoročně přes 11 tisíc a jejich počet za poslední čtyři roky stoupl o 30 %.
Portál Bezrealitky se proto rozhodl na cizince více zaměřit. Pro majitele domů a bytů totiž cizinci přináší nové příležitosti – nemusí se nutně “přetahovat” o nemovitosti s místními, často je jejich vkus a očekávání nasměruje k domům a bytům, o které by Češi měli zájem jen v případě, kdy by se pronajímaly výrazně pod cenou.
“Američané nebo Britové například nemají problém pronajmout si rodinný dům se zahradou v dobré čtvrti za vysokou částku, což většina Čechů neudělá. Španělé zase hledají společenský život a nevadí jim nezrekonstruované byty. Francouzi jsou milovníci malých prostor, klidně i sklepů nebo půd, které mají genius loci. Nad panelovým sídlištěm pak rozhodně neohrnou nos Rusové, pro něž jsou ta česká svou kvalitou, bezpečím a dopravní dostupností často malým zjevením,” vyjmenovává Hendrik Meyer, CEO Bezrealitky. “Němci nebo Holanďané si ochotně připlatí za zeleň a klidné čisté okolí, případně dobrou dostupnost centra na kole.”
Češi se dlouhodobě projevují jako velice tolerantní majitelé bytů. Z průzkumu Bezrealitky z loňského roku vyplynulo, že pokud mezi zájemcem a majitelem není jazyková bariéra a majitel má o zájemci dostatek informací, nedělá mezi zájemci rozdíly. Tomu chtějí jít naproti i Bezrealitky.
“Web jsme kompletně přeložili do angličtiny, umožnili vkládat inzeráty ve vícejazyčných variantách, o což nás uživatelé již delší dobu prosili. Zároveň jsme zájemcům o bydlení umožnili vyplnit v jejich osobnostním profilu, jakými jazyky se domluví. Anglicky jim samozřejmě poradíme také na zákaznické lince,” zmiňuje Meyer. “Do budoucna chystáme například vícejazyčné smlouvy nebo rozšíření našeho chatbota na anglicky mluvící zájemce.”
Podle Meyera bude Česko pro cizince atraktivní i v budoucnu. Z celé řady stávajících “nájemníků” se totiž mohou v následujících letech stát trvale bydlící. Výrazným impulsem se může stát například brexit, na základě kterého celá řada občanů Evropské unie žijících nyní ve Velké Británii bude hledat nové útočiště a Praha se může stát jedním z preferovaných měst. V takovém případě přibude zcela nová skupina zájemců o nákup nemovitostí.
“Pokud vydrží současný trend, také cizinci začnou hledat nemovitosti za hranicemi Prahy. Společnou řeč mohou najít především s majiteli původních vesnických objektů se zachovalým historickým rázem. Že to bude mít pozitivní efekt, jsem přesvědčen – ostatně právě Holanďané, Němci a částečně Britové stojí za úspěšnými a citlivými rekonstrukcemi, které zachránily na přelomu tisíciletí celou řadu českých chalup v pohraničí před zánikem,” zakončuje Meyer.