14. 02. 2020

ČMSS loni zvýšila zisk o 11 procent na 965 milionů korun

Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) v loňském roce zvýšila zisk o 11 procent.
Za nárůstem zisku je především kvalitní úvěrové portfolio, nákladová obezřetnost a růst úrokových výnosů. V loňském roce došlo k mírnému nárůstu celkových vkladů i úvěrů.

Největší domácí stavební spořitelna, ČMSS, loni hospodařila s čistým ziskem 965 milionů korun, meziročně to představuje nárůst o 11 procent. „Díky příznivým tržním úrokovým sazbám se nám podařilo zvýšit úrokové výnosy. Nadále velmi kvalitní zůstává naše úvěrové portfolio, to nám umožnilo výrazně snížit tvorbu opravných položek. A přestože v poslední době výrazně investujeme do online prostředí a vylepšení našich služeb, daří se nám držet stabilní výši nákladů,“ komentoval loňské výsledky hospodaření člen představenstva ČMSS Ladislav Neuhäuser.
Čisté úrokové výnosy ČMSS v loňském roce dosáhly 2,14 miliardy korun a meziročně
tak vzrostly o 9 procent. Oproti tomu příjmy z poplatků se snížily o 4 procenta na 611 milionů korun. Celkové provozní náklady vzrostly o 5 procent na 1,38 miliardy korun, nárůst nákladů je způsobený především zvýšenými odpisy nově spuštěných IT aplikací souvisejících s modernější a rychlejší obsluhou klientů. Tvorba opravných položek klesla meziročně
o dvě pětiny na 105 milionů korun.

Celková aktiva ČMSS se meziročně nezměnila a dosáhla 147,4 miliardy korun. Celkový objem poskytnutých úvěrů přitom vzrostl o 3 % na 118 miliard Kč, objem klientských vkladů se zvýšil 1 % na 137 miliard Kč. „Máme tak i nadále dostatek vlastních zdrojů na další růst ve financování bytových potřeb. Počítáme s tím, že zájem o úvěry v letošním roce opět poroste,“ dodal Ladislav Neuhäuser.
ČMSS v loňském roce uzavřela 180 tisíc nových smluv o stavebním spoření a poskytla úvěry v objemu přes 20 miliard korun. Je tak jednoznačně nejsilnější stavební spořitelnou s tržními podíly mezi 35 a 42 procenty dle konkrétního produktu. V letošním roce ČMSS očekává,
že celkový trh stavebního spoření mírně poroste jak v počtu nových smluv, tak i úvěrů.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek