EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Nechcete přijít o státní podporu? Čas na zaplacení stavebka se krátí

 

Konec roku pomalu klepe na dveře a čas na získání státní podpory stavebního spoření se krátí. Kolik peněz a kdy vložit na účet stavebního spoření, abyste optimálně využili státní podporu?

Loading



 


Státní podpora stavebního spoření je hlavní důvod, proč uzavřít spořicí smlouvu se stavební spořitelnou. Stát vydával ze státního rozpočtu na státní příspěvek stavebního spoření v minulosti i více než 16 miliard korun za rok. S tím, jak ale postupně klesal státní příspěvek z původním až 4,5 tisíce korun na současné maximálně dva tisíce korun, se snižovaly i výdaje ze státního rozpočtu. Za loňský rok vyplatil stát již jen necelé čtyři miliardy korun.
Státní podpora je jednou z velkých výhod stavebního spoření. Aby o ni klient nepřišel, musí v daném roce na příslušný účet převést peníze. Množství vložených prostředků se pak odrazí na výši přiznané podpory,“ říká tajemník Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) Jiří Šedivý.

Plná státní podpora maximálně dva tisíce

V současné době můžete získat státní podporu ve výši 10 procent z částky, kterou v daném kalendářním roce naspoříte. Nárok na plnou státní podporu ve výši dva tisíce korun získáte, pokud na účet stavebního spoření vložíte 20 tisíc korun za rok.
Státní podpora se počítá z ročně uspořené částky, která je tvořena součtem vkladů a úroků po odečtení poplatků a daně z úrokového výnosu. Pokud v daném roce naspoříte více než 20 tisíc korun, převádí se nevyužité prostředky do dalšího roku, kdy se započítají do uspořené částky daného roku.
Není přitom důležité, zda posíláte peníze na účet stavebního spoření pravidelně, nebo je vložíte jednorázově. Pro získání plné státní podpory se při pravidelných úložkách doporučuje vkládat 1 700 korun měsíčně.

Peníze musí na účet přistát včas

Nárok na státní podporu získáte i v případě, že smlouvu o stavebním spoření uzavřete až na konci roku. Musíte ale stihnout vložit peníze na účet stavebního spoření do půlnoci 31. prosince. Bankovní převody mezi účty různých bank běžně trvají až dva pracovní dny. Poslat peníze na účet stavebního spoření byste proto měli nejpozději do 28. prosince, pro větší jistotu raději zvolte jako nejzazší termín 27. prosince.
„Závěr roku bývá hektický, a proto by klienti neměli odeslání peněz nechávat na poslední chvíli. Ideálně by to měli stihnout do 21. prosince letošního roku. To platí i v případě, že si ještě budou chtít uzavřít nové stavební spoření a získat státní příspěvek za tento rok,“ říká Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny (RSTS).
Pokud nestihnete peníze zaslat včas, máte ještě možnost vložit je na účet stavebního spoření v hotovosti, a to do 31. prosince například v centrálách stavebních spořitelen, v pobočkách bank či pomocí vkladových bankomatů. Předem si ale ověřte podmínky jednotlivých bank.
Otevírací doba stavebních spořitelen se poslední den v roce liší. Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS) přijímá vklady na účet stavebního spoření na všech pobočkách České spořitelny. Na centrále Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS) si sice můžete uzavřít smlouvu do 13 hodin, peníze však nepřijímá, proto je musíte stihnout vložit hotově prostřednictvím pobočky své banky.
Pokud využijete biometrického podpisu, můžete si uzavřít smlouvu o stavebním spoření u Modré pyramidy (MPSS) až do půlnoci, v papírově podobě pak pouze na centrále v Praze nejpozději do 12 hodin. Peníze je možné vložit na účet v Komerční bance do půl jedné odpoledne. U RSTS můžete vkládat hotovost na centrále poslední den v roce až do 14 hodin a u Wüstenrot stavební spořitelny (WSTS) až do 15 hodin.

Nová smlouva na konci roku se zvýhodněním

Stavební spořitelny na konci roku často zvýhodňují uzavření nových smluv. Například ČMSS nabízí slevu až dva tisíce korun za uzavření smlouvy mladým do 35 let. Smlouvy s cílovou částkou do 200 tisíc korun jsou tak pro ně u ČMSS zdarma. WSTS nabízí mladým do 24 let uzavření smlouvy s cílovou částkou 150 či 300 tisíc korun bez poplatku. Klienti starší 24 let pak mají poloviční slevu, pokud si smlouvu sjednají online.
SSČS sází na prémii za uzavření smlouvy až do výše 1 500 korun a při uzavření smlouvy online nezaplatíte nic. Klienti navíc mohou být zařazeni do slosování o auto Škoda Octavia, pokud uzavřou smlouvu a do konce roku na účet vloží dva tisíce korun. Zvýhodněné akce MPSS a RSTS již skončily.
Stavební spořitelny v loňském roce uzavřely téměř 371 tisíc nových smluv o stavebním spoření. Stavebním spořitelnám ale v současné době nahrává do karet prostředí rostoucích úrokových sazeb, letošní rok by tak mohl být nadmíru úspěšný. AČSS odhaduje, že by počet nových smluv mohl letos překonat půlmilionovou hranici, za kterou se stavební spořitelny podívaly naposledy v roce 2010.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024

stavební spoření 2024

Vyplatí se stavební spoření v roce 2024?

V rámci konsolidačního balíčku byla opět snížena podpora stavebního spoření. Přítom ale už v minulých letech víceméně platilo, že šlo o velmi konzervativní formu spoření/investice. Která nedokázala porazit ani inflaci a to ani po započtení státní podpory. Jak je to se stavebním spořením nyní? Vyplatí se a pro koho?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

05. 02. 2024

Další ročník programu Nová zelená úsporám odstartoval

Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP ČR) tento týden po letní pauze spustil příjem žádostí o dotaci do nové etapy populárního programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Pro žadatele je připraveno mnoho novinek včetně několika podprogramů, které reagují především na růst životních nákladů v podmínkách ekonomické krize.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 10. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *