01. 04. 2020

ČNB uvolňuje limity úvěrových ukazatelů pro nové hypotéky

• Bankovní rada ČNB od 1. dubna 2020 zmírňuje doporučení pro  posuzování nových hypoték.
  • Limit ukazatele LTV (výše hypotéky v poměru k hodnotě zastavované nemovitosti) se zvyšuje na 90 % (z 80 %).
  • Úpravy ukazatele LTV se netýkají „investičních“ hypoték.
  • Limity ukazatele DSTI (poměr celkové dluhové služby a čistého měsíčního příjmu žadatele o úvěr) se zvyšuje na 50 % (ze 45 %).
  • Dosavadní limit ukazatele DTI (poměr výše dluhu a čistého příjmu žadatele o úvěr) se ruší.

Bankovní rada České národní banky dnes s okamžitou platností uvolnila limity tří úvěrových ukazatelů pro posuzování žádostí o nové hypotéky.
Limit pro nové hypoteční úvěry se v případě LTV zmírňuje na 90 % z dosavadních 80 %, přičemž poskytovatelé mohou uplatnit 5% výjimku pro hypotéky s vyšším ukazatelem LTV. Dosavadní možnost poskytovat maximálně 15 % celkového objemu hypoték s LTV mezi 80 % a 90 % se tak ruší. Uvedené úpravy ukazatele LTV se netýkají tzv. „investičních“ hypoték.
Doporučený limit ukazatele DSTI, který vyjadřuje, jak velkou část čistého měsíčního příjmu žadatel o úvěr vynakládá na splátky celkového dluhu, se zvyšuje na 50 % z dosavadních 45 %. Bankovní rada současně rozhodla z Doporučení ČNB vůči bankám vypustit povinnost posuzovat nové hypotéky podle ukazatele DTI, který odráží počet ročních čistých příjmů domácnosti nutných ke splacení všech jejích dluhů. Úvěrové instituce budou tento ukazatel nadále pouze sledovat.
„V minulosti jsme reagovali na uvolněné úvěrové standardy a nadměrně optimistická očekávání zpřísněním hypotečních ukazatelů. Teď, kdy je ekonomika zasažená pandemií koronaviru, se ale mohou stát takto nastavené úvěrové standardy nadměrně přísnými. Proto jsme učinili naše dnešní rozhodnutí,“ uvedl guvernér Jiří Rusnok.
Bankovní rada dnes také rozhodla o odložení projednání Zprávy o finanční stabilitě 2019/2020 o jeden měsíc, a to na 18. června 2020. Důvodem je získání času na lepší kvantifikaci dopadů koronavirové pandemie na domácí finanční sektor. Zpráva o finanční stabilitě 2019/2020 bude zveřejněna 8. července 2020.
Přesné znění provedených změn lze nalézt v nové verzi Doporučení ČNB na webu ČNB.
Petra Vodstrčilová
mluvčí ČNB