01. 06. 2022

Co s domy po prarodičích? Přibude starších domů na prodej, a to až o 60 %

Nabídka rodinných domů k prodeji je v České republice dlouhodobě velmi nízká. Oproti roku 2014 se v Praze a okolí snížila o více než 73 %, v Brně pak o 51 %. Podle odborníků ze společnosti GarantovanyNajem.cz se ale situace v nejbližších měsících změní. Rekordní ceny energií, nedostupnost stavebních materiálů i jejich vysoká cena vedou k tomu, že se nyní na trhu začínají objevovat starší domy k prodeji. Rekonstrukce se jejich vlastníkům totiž již příliš nevyplatí. Podle statistik společnosti GarantovanyNajem.cz se nabídka domů v Praze a Brně za poslední 3 měsíce zvýšila o 20 %. Do konce roku se prodeje starších domů mohou zvýšit až o 60 %.

Rodinné domy na prodej ve větších městech téměř nenajdete. Ještě v roce 2014 bylo v Praze a okolí k prodeji přibližně 3 400 rodinných domů. Na začátku letošního roku jich bylo k dispozici už jen 900. Podobná situace je i v Brně, kde se nabídka snížila z 900 domů na pouhých 440. Vyplývá to z dat společnosti GarantovanyNajem.cz. Trend se však nyní obrací. „Vysoké ceny energií, drahý stavební materiál a jeho nedostupnost, stejně tak nedostatek stavebních dělníků. To všechno jsou faktory, které vedou k tomu, že se na trhu začínají objevovat starší nezrekonstruované domy na prodej. Často je nabízejí lidé, kteří je zdědili po prarodičích či rodičích. V minulosti jsme byli svědky toho, že lidé v takové situaci spíše zainvestovali do rekonstrukce a následně se do nemovitosti přestěhovali, případně ji využili k pronajímání. To se nyní mění. Zděděné staré domy se stávají do jisté míry břemenem, protože spotřebují velké množství energie. Čím dál častěji tak budou jejich majitelé sahat k prodeji, případně dům ponechají nějaký čas neobydlený,“ vysvětluje Viktor Mejzlík, spoluzakladatel služby GarantovanyNajem.cz.

Prodávat se budou i novostavby

Nabídka starších domů k prodeji již pomalu roste. „V současné době pozorujeme zvýšenou nabídku v Brně i Praze.Za poslední 3 měsíce vzrostla o 20 %. Očekáváme, že se prodeje do konce roku zvýší až o 60 %,“ komentuje Mejzlík. Zároveň dodává, že se na trhu nebudou objevovat jen starší rodinné domy, ale také novostavby. „Majitele nových domů doženou k prodeji zvýšené hypoteční sazby, kvůli kterým si již měsíční splátky nebudou moci dovolit. Přibližně 30 % lidí letos nebo příští rok končí fixace úrokové sazby hypoték. Bohužel ne každému se podaří uskromnit natolik, aby nemusel nemovitost prodávat.“

Senioři nemají na energie, přesto se stěhovat nechtějí

Situace začíná být závažným problémem zejména pro seniory. Ti často žijí sami ve dvougeneračních domech, které jsou náročné na vytápění. S rostoucí cenou energií pro ně ale bude velice obtížné platit čím dál vyšší měsíční zálohy. I přes velkou finanční zátěž se však do menšího stěhovat nechtějí, a raději se finančně uskromní. „Je to pochopitelné, často žijí ve dvougeneračních domech a nechtějí tak měnit prostředí, na které jsou zvyklí. Měsíční zálohy na energie už pro ně ale přestávají být únosné, protože jsou domy často nezateplené s méně kvalitními okny, kudy uniká ohromné množství tepla. Nestačí tak vytápět jen byt, ve kterém žijí, ale musí topit v celé nemovitosti,” říká Mejzlík. Podle Mejzlíka situace v řadě případů povede k tomu, že budou senioři nuceni domy prodávat a následně se stěhovat do menších bytů, které nejsou tak energeticky náročné.