10. 01. 2022

Dlužníci mají poslední šanci požádat o Milostivé léto

Za necelé tři týdny končí Milostivé léto. Dlužníci tak mají poslední šanci požádat o slevu na exekuci. Exekutorský úřad Prachatice rozšířil akci na všechny dluhy.

Vysoký zájem dlužníků o Milostivé léto trvá. Na začátku roku v prachatickém úřadu opět výrazně přibylo žádostí o osvobození od exekuce. Dlužníci totiž mají poslední dny na to, aby požádali o vyčíslení původní výše svého dluhu. Milostivé léto končí už 28. ledna.

Možnosti zaplatit dluh bez úroků a sankcí dosud využilo u soudního exekutora Kamila Košiny více než 900 dlužníků. Většina exekucí se týká klasických případů Milostivého léta, jako jsou dluhy za jízdné, za nájmy v obecních bytech nebo za svoz odpadu. Třetina případů však nesplňuje podmínky Milostivého léta, protože jde o dluhy u komerčních společností. Přesto tito dlužníci se svou žádostí u Exekutorského úřadu Prachatice uspěli.

„My jsme totiž vztáhli Milostivé léto na všechny dluhy. Hned na začátku jsem se obrátil na věřitele, aby se do akce zapojili. Tyto společnosti posoudily situaci konkrétních dlužníků a jejich žádostem většinou vyhověly. Nejvíc slev na exekuci poskytla společnost JK Chaloupky Komárov, u které mají lidé dluhy hlavně za bílou elektroniku,“ vysvětluje soudní exekutor Kamil Košina.

Zvýhodněné možnosti zbavit se exekuce u soukromé společnosti využil i 56letý Josef. Ztratil mobilní telefon a účet za služby neukončil. Dluh narůstal, na upomínky nikdo nereagoval. Před 10 lety byla zahájena exekuce: „Neměl jsem na to. Nakonec to narostlo na 48tisíc. Teď jsem v domově důchodců. A když jsem slyšel o Milostivém létě, zeptal jsem se ředitele, co by se s tím dalo dělat. Pan ředitel zavolal exekutorovi, panu Košinovi, jestli by mi to odpustil,“ svěřil se Josef.

REKLAMA

Ředitel Domova seniorů Hnačov Adolf Hanousek kontaktoval soudního exekutora: „Magistr Košina říkal, že ten dluh do akce Milostivé léto bohužel nespadá, protože nesplňuje podmínky. Ale že se pokusí dohodnout s operátorem a že se ozve. Volal hned druhý den, že se mu podařilo vyjednat dohodu. Náš klient tak nakonec zaplatil jenom původní dluh 11,5 tisíce a fixní poplatek 908 korun.“

Milostivé léto končí 28. ledna. Jelikož zpracování žádosti dlužníka může trvat několik dní, doporučujeme obrátit se na úřad nejpozději do 16. ledna. Tento termín je zárukou včasného a pohodlného ukončení exekuce.

Podrobnosti o tom, jak správně postupovat a zaplatit dluh v rámci Milostivého léta, najdete na webu www.exekutor-prachatice.cz.