05. 05. 2022

Dnes začíná kampaň za Férové exekuce

Ve čtvrtek začíná projekt Férové exekuce. Má přispět ke zlepšení situace v oblasti dluhů. Pomůže dlužníkům i věřitelům. Vyhlašuje ho Exekutorský úřad Prachatice.

Cílem je uhradit pohledávky soukromých věřitelů. V případě konkrétních společností tak postačí, pokud dlužník uhradí jen jistinu dluhu, tj. základ bez úroků a dalšího příslušenství, a dále minimální náklady exekuce. Ty činí v dotčených řízeních podle zákona 7.865 Kč. „Vše ostatní nad rámec jistiny a nákladů exekuce se dlužníkovi odpouští. Sleva na exekuci se tak pohybuje od 30 do 60 %. Většinou jde totiž o stará řízení, o exekuce nařízené před 10 a více lety. Takže úroky a příslušenství tam za tuto dobu značně narostly,“ vysvětluje autor projektu Kamil Košina, soudní exekutor Exekutorského úřadu Prachatice.

Do projektu se dosud zapojily společnosti s ručením omezeným JK Chaloupky Komárov, Kandahár a SONSTAV. Dlužníkům prostřednictvím prachatického exekutorského úřadu nabízejí mimořádné smazání úroků, sankcí a dalšího příslušenství, které se s jejich závazky pojí.

Jak o slevu na exekuci požádat? Na webu www.exekutor-prachatice.cz stačí vyplnit kontaktní formulář a úřad se s vámi spojí. Vyčíslí vám přesnou částku k úhradě, kterou musíte zaplatit dle pokynů na účet č. 285063450/0300. Po tomto částečném uhrazení exekuce se řízení zastaví, čímž je dlužník osvobozen od celého závazku.

Kampaň Férové exekuce trvá do 31. srpna. Do té doby musí dlužník nejen podat žádost prostřednictvím Exekutorského úřadu Prachatice, ale také uhradit stanovenou částku.

„Vyplatí se nenechat řešení svého problému na poslední chvíli. Vaši žádost totiž ještě musí schválit věřitel. Očekáváme masivní zájem dlužníků o možnost ušetřit na exekuci. Jde opravdu o významnou nabídku ze strany věřitelů, kteří se rozhodli být solidární a v této těžké době vyjít vstříc lidem, kteří se skutečně chtějí zbavit svých dlouhotrvajících exekucí. Dlužníci se takto zbaví svých exekučních břemen, smažou se jejich dlužnické záznamy ve veřejných rejstřících a znovu získají možnost čerpat např. půjčky nebo žádat o hypotéky. Nebudou se tak muset uchylovat k často neseriózním, nebo dokonce lichvářských nabídkám,“ uzavírá Kamil Košina.

REKLAMA

Na Exekutorský úřad Prachatice se zájemci o úhradu mohou obrátit i osobně, telefonicky, dopisem, e‑mailem či datovou schránkou. Pokud mají dluh u jiné soukromé společnosti, rovněž mohou podat žádost. Soudní exekutor ji v každém případě předloží věřiteli ke schválení. Podrobnosti jsou uvedeny na webových stránkách.