11. 11. 2019

Do nového vybavení domácnosti Češi investují v průměru téměř 50 tisíc

Do nového vybavení domácnosti v posledních třech letech investovalo 63 % Čechů. V průměru za něj utratili téměř 50 tisíc korun. Každý desátý si na to vzal půjčku. Se stěhováním má historickou zkušenost 90 % obyvatel země, ovšem momentálně o něm uvažuje pouze 22 % z nich. Vyplývá to z čerstvého průzkumu společnosti Nielsen Admosphere pro úvěrovou společnost PROFI CREDIT.

Češi do svých domácností investují. Nový nábytek, pračku nebo televizi si v posledních letech pořídila většina z nich. Největší podíl respondentů (36 %) uvedl, že si pořídil nové vybavení v posledním roce. Celkem necelé dvě třetiny dotázaných (27 %) si ho pořídily za poslední tři roky a jen čtvrtina (24 %) dříve než před třemi lety. Pouze 13 % respondentů si nové vybavení nepořizovalo vůbec.
Průměrná částka, kterou Češi do nového vybavení domácnosti investovali je 49 119 korun. „Nákup nového vybavení domácnosti je jedním z nejčastějších důvodů, proč u nás lidé žádají o půjčku“, tvrdí generální ředitel PROFI CREDITu Pavel Klema. Interní data PROFI CREDITu, ze kterých čerpá, pak potvrzují i data z průzkumu. Půjčku na nákup nového vybavení deklarovalo 11 % respondentů. V praxi to znamená, že po ní sáhly statisíce Čechů. Většina z nich však tento zdroj kombinovala s jinými. Například s úsporami, běžným příjmem či půjčkou od příbuzných.
Z dotazníkového šetření uskutečněném na vzorku 1 500 respondentů dále vyplývá, že drtivá většina Čechů (88 %) je se svým stávajícím bydlení spokojena. Přibližně každý desátý respondent (12 %) se v tomto ohledu vyjádřil neutrálně a jen pouhých 8 % dotázaných hodnotí své stávající bydlení negativně. Spokojenost logicky roste s příjmem domácnosti. Výrazně spokojenější jsou obyvatelé rodinných domů a ti, kteří bydlí ve vlastní nemovitosti.
„Od vysoké spokojenosti Čechů se svým bydlením se odvíjí jejich momentální úvahy o stěhování do nového. Uvažuje o něm pouze výrazná menšina“, vysvětluje Pavel Klema. Ke změně bydlení v nadcházejících dvou letech je pevně rozhodnuto pouze 10 % dotázaných a dalších 12 % ji zvažuje. Naopak 66 % respondentů o stěhování neuvažuje vůbec.
Z průzkumu přitom vyplývá, že historickou zkušenost se změnou bydliště má 9 z 10 Čechů. Třetina dotázaných se ve svém životě stěhovala třikrát a více. O stěhování častěji uvažují lidé žijící v bytech (29 %) oproti obyvatelům rodinných domů (12 %) a výrazně častěji respondenti žijící v nájemním bydlení (42 %) oproti těm, kteří bydlí ve vlastním.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek