EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

V kurzu jsou malé byty nejen na investici. Kupují je hlavně ženy

 

Muži mají sice nad ženami v ekonomice stále navrch, ale ženy se nedají zahanbit. V České republice mají ženy velmi slabý vliv na rozhodování. Navíc také nemají dobrou pozici v segregaci na trhu práce a ve vzdělávání. Naopak jsou v Česku ženy hojně zaměstnávány. Tato data vyplývají z Indexu rovnosti žen a mužů Evropského institutu pro genderovou rovnost.

Loading



 


I když by se mohlo zdát, že ženy v České republice nemají dobré postavení, úplně marná jejich pozice není. Některé ženy jsou finančně a ekonomicky nezávislé. Častěji také bydlí samy ve svých vlastních bytech. Data Českého statistického úřadu ukázala, že v metropoli bydlí samo 55 procent žen a tedy jen 45 procent mužů.
Podle analýzy společnosti Central Group si ženy kupují nemovitost častěji než muži. „Ženy více myslí na budoucnost a vlastní byt berou i jako způsob finanční jistoty. Navíc vlastnictví nemovitosti je i důkazem jejich ekonomické nezávislosti,“ vysvětlila důvody tohoto trendu Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central Group.
Domácnosti jednotlivců podle ČSÚ tvoří 39 procent všech pražských domácností a jsou tedy nejčastějším typem domácností v Praze. Přitom domácnosti jednotlivců tvořených muži je o pěti méně, než těch, které tvoří ženy.
Data ČSÚ ukázala, že naprostá většina (přes 80 procent) domácností jednotlivců bydlí v bytě samostatně. Rozdíl mezi single žijícími muži a ženami je v tom, že sami žijí hlavně mladí muži ve věku 25-29 let a 30- 34 let. Kdežto ženy žijící samy jsou většinou starší. Nejvíce žen žijících samy je ve věku 60-64 let a 65-69 let.

Singles tvoří poptávku

Trend single domácností je i důvodem zvýšeného zájmu o menší byty. Prodej bytů o velikosti 1+kk roste, přitom tyto byty se zmenšují. Nejžádanější byty jsou stále 2+kk, jsou to startovací byty po škole, ale i pro rodinu s malým dítětem. Jenže tyto byty mají momentálně průměrně 54 metrů čtverečních, což je o dva metry méně než tomu bylo v loňském roce.
Ať už jde o muže, či ženy, pořizují si vlastní nové bydlení čím dál později. Zhruba do 40 let lidé žijí v pronájmech, u rodičů nebo s přáteli ze školy. Ale se čtyřicítkou přichází čas na bilancování a lidé už chtějí slušně bydlet. Důvodem toho, že si lidé kupují byty později je i omezení poskytování hypotečních úvěrů ze strany České národní banky. Našetřit na hypotéku není jednoduché a většina lidí v nájmu celý život bydlet nechce.
I banky si všímají trendu singles domácností. Podle analýzy UniCredit bank lidé momentálně hledá menší, avšak praktické a komfortní bydlení. Ženy i muži do vlastního bydlení investují až po třicítce. Muži se podle banky k investici do bydlení odhodlávají ve 36 letech, dámy ještě o rok později.
„Singles muži si podle našich statistik půjčují v průměru dva miliony, ženy jsou skromnější a jejich hypotéky jsou v průměru o tři sta tisíc korun nižší.“ popisuje Petr Plocek z UniCredit Bank. Cíl investice se však liší. Polovina mužů dává peníze do rodinného domu, aby zabezpečili rodinu, kdežto šest z deseti single žen naopak preferuje bydlení v bytě.
Čtyřicet procent žen, které čerpají úvěr samostatně, jsou rozvedené, rozvedených můžu čerpajících hypotéku je přitom o polovinu méně. „Muži jsou obecně v rodině těmi, kdo přijímají finanční zodpovědnost, a tedy i roli hlavního dlužníka, u párů je to v 85 % případů. Při odloučení, je to právě muž, kdo ve většině případů pokračuje ve splácení úvěru a nežádá o nový úvěr jako singles, tato role pak připadne ženě,“ vysvětluje rozdíl v čerpání úvěru rozvedených Plocek.
 

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Linda

    1 listopadu, 2019

    V dnešní době je to s možností dosáhnout na vlastní bydlení velice těžké. Podmínky pro získání hypotéky jsou přísné (právě pro mladé lidi, např. čerstvě vystudované). Já si teda nemohu stěžovat, hypotéku jsme vyřešili u Equa bank a žijeme si ve vlastním. Equa nám se vším pomohla, i nás ušetřili návštěvy katastrálního úřadu. Jsem ráda, že nemusíme každý měsíc platit nájem a můžeme si zvelebovat byt podle svého.

    Odpovědět

  • Medvídek Mýval

    7 listopadu, 2019

    Dobrý den,
    Část věty“…že v metropoli bydlí samo 55 procent žen a tedy jen 45 procent mužů.“ nedává smysl. Autor se buď spletl nebo chyběl ve škole při výuce procent.

    Odpovědět