28. 01. 2022

Evropské trhy s nemovitostmi zaznamenaly na konci roku nárůst aktivity s nárůstem o 39 % ve srovnání se 4. čtvrtletím 2020

Investoři smetli obavy z dopadu omikronové varianty a poslední čtvrtletí se stalo jedním z největších v roce 2021 v kontextu aktivity na trhu s evropskými nemovitostmi, přičemž hlavní trhy vykázaly téměř rekordní objemy obchodů, podle nejnovějšího přehledu kapitálových trhů pro Evropu, Střední východ a Afriku (EMEA) – oznámila společnost Colliers (NASDAQ: CIGI; TSX: CIGI), globální lídr v oblasti komerčních realitních služeb a správy investic.

Vzrušující časy pro Českou republiku

Andy Thompson, ředitel kapitálových trhů, Česká a Slovenská republika Colliers, řekl: „V České republice se objemy transakcí a potenciální transakce v posledních měsících rozhodně zlepšily. Do roku 2022 očekáváme, že změny inflace, náklady na financování a zvýšení výnosů 10letých dluhopisů (jako alternativa k bezrizikovým sazbám) jak v České republice, tak v širší EU povedou k transakcím. Připadá mi to jako velmi vzrušující období na trhu s těmito makrozměnami spojenými (doufejme) s odezněním COVID-19, a tedy znovuzrozením cestovního ruchu a maloobchodních výdajů.“

Průmysl a logistika bodovaly v celém regionu

Ve Francii představovalo poslední čtvrtletí 41 % ročních objemů všech transakcí a změnilo celkový obraz o roku 2021. Bylo to druhé nejsilnější poslední čtvrtletí v Německu za posledních 10 let, zatímco v Itálii znamenal prodej portfolia Reale za 1,3 miliardy EUR společnosti Blackstone největší realitní obchod v zemi za posledních 10 let. Ve Spojeném království a Irsku se investice vrátily na úroveň, která nebyla zaznamenána od doby před pandemií COVID-19.

REKLAMA

Průmyslová a logistická aktiva se opět ukázala jako magnet pro investory, kteří se snaží využít ekonomických změn urychlených pandemií. Navzdory tomu nebyl na předních trzích, jako je Německo a Velká Británie, nouze o zájem o kancelářské nemovitosti. „Investoři jasně očekávají, že kanceláře nadále zůstanou ústředním bodem pracoviště, zejména s ohledem na rostoucí povědomí o nevýhodách práce na dálku a že omikron se zdá být méně virulentní než předchozí varianty COVID-19,“ řekl Luke Dawson, výkonný ředitel pro region EMEA Cross Border Capital Markets.

Objevily se také známky obnoveného zájmu o hotelová a maloobchodní aktiva, která pandemie vážně zasáhla, zejména ve státech Středomoří. „Na trzích jako je Itálie, je pozoruhodné, že zájem investorů o pohostinská zařízení je nyní mnohem silnější, a to navzdory pandemii, která nevedla k žádnému rozsáhlému snížení cen.“

Dychtivost investorů investovat kapitál je tak velká, že mnoho trhů bude v roce 2022 čelit omezením na straně nabídky. „Na některých trzích je stále obtížné najít přijatelné výnosy v odvětvích, jako je logistika a hlavní kanceláře,“ řekl Richard Divall, ředitel pro přeshraniční kapitálové trhy v Anglii. „To může povzbudit investory, aby se přesunuli k segmentům, které byly v roce 2021 více přehlíženy, jako je maloobchod, nebo aby prozkoumali širší segmenty rizikové křivky.“

Britský trh se zotavuje z pandemie

REKLAMA

Do nemovitostí ve Spojeném království bylo ve 4. čtvrtletí investováno přibližně 13 miliard GBP (15,6 miliardy EUR), přičemž se očekává, že toto číslo poroste s aktualizací obchodů v databázi, což posune roční úhrn na nejvyšší úrovně od času před pandemií v roku 2018. Průmyslový sektor se ukázal jako  opravdový vítěz, který v roce 2021 přilákal 15 miliard liber – zdaleka nejvyšší roční úhrn v historii.

Německo je připraveno na rok výkonu

Německo ve 4. čtvrtletí vykázalo své druhé nejsilnější závěrečné čtvrtletí za deset let a pravděpodobně ho čeká ještě lepší výsledky, protože řada transakcí byla odložena na nový rok. Na základě toho očekáváme, že objemy investic do komerčních nemovitostí pro rok 2022 budou minimálně odpovídat 60 miliardám EUR zveřejněným v roce 2021 a mohly by se potenciálně vyšplhat mnohem výše, pokud se země vyhne dalším blokádám.

Francie měla přelomový rok pro průmyslová a logistická aktiva

REKLAMA

Francie zaznamenala v roce 2021 8% pokles tržní aktivity ve srovnání s předchozím rokem a skončila na 25 miliardách EUR. Ve 4. čtvrtletí však došlo k dramatickému vzestupu, které samotné zaznamenalo objem investic ve výši 10,3 miliardy EUR v důsledku prudkého nárůstu velkých transakcí (+ 100 milionů EUR) v Paříži. Kanceláře zůstaly nejoblíbenější třídou aktiv, ale sektor průmyslu a logistiky (I&L) zaznamenal rekordní rok a tvoří bezprecedentních 25 % veškeré činnosti.

Průmyslové a logistické pobočky v Itálii

Kanceláře již nejsou nejoblíbenější třídou aktiv pro komerční nemovitosti v Itálii, přičemž průmyslová a logistická aktiva jsou nyní na přední pozici. Bezprecedentní touhu po cihlách a maltě moderní komerční infrastruktury ilustroval nákup distribučního centra Amazon Cividate poblíž Bergama jihokorejským Midasem ve 4. čtvrtletí za 190 milionů eur.

Oživení hotelu ve Španělsku pokračuje

Investice do španělských hotelů dosáhly ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 733 milionů EUR a 3,18 miliardy EUR za celý rok, což z nich v roce 2021 dělá nejoblíbenější třídu aktiv v zemi. Apetit a likvidita investorů jsou na rekordních maximech a vzniká tlak na prodejce snížit své ceny. Na základě poradenství společnosti Colliers vstoupila ve čtvrtém čtvrtletí do tohoto odvětví společnost Sixth Street prostřednictvím akvizice pěti prázdninových hotelů za 85 milionů EUR včetně rekonstrukcí.