10. 01. 2022

Exekutoři Milostivé léto nebojkotují

Až osmdesát procent pracovní doby zabírá soudním exekutorům a jejich zaměstnancům vyřizování agendy spojené s akcí Milostivé léto. Vyplývá to z informací prezidia Exekutorské komory ČR (EK ČR). Přesto se exekutoři snaží agendu spojenou s Milostivým létem (ML) odbavovat co nejrychleji.

V médiích se opakovaně objevují informace, že exekutoři sabotují nebo dokonce bojkotují Milostivé léto. Na Exekutorskou komoru se ale žádné stížnosti na exekutory v tomto smyslu nedostaly,“ upozorňuje prezident EK ČR Jan Mlynarčík. Komora je od počátku v kontaktu s nejvýznamnějšími neziskovými organizacemi, které pomáhají lidem s dluhy. Ještě před spuštěním ML bylo dohodnuto, že se tyto organizace budou na Komoru s případnými problémy aktivně obracet. „Jednalo se třeba o započítávání dlužného pojistného v případě zdravotního pojištění nebo v účtování dvojích náhrad pro exekutora u vymáhaných pokut pro dopravní podnik, obojí se povedlo rychle vyřešit.“

Od začátku Milostivého léta (28. 10. 2021) soudní exekutoři čelí vlně telefonátů a přípisů od povinných. Zákon ani jiný předpis sice nestanovují exekutorovi lhůtu na dotaz k vyčíslení dlužné jistiny v rámci ML, přesto se snaží reagovat na dotazy obratem nebo v co nejkratší době. Exekutoři ovšem musí vyřizovat i další příslušnou agendu v zákonem stanovených lhůtách. Odpovědi proto nemusí být ve všech případech okamžité.

Milostivé léto se týká těch, kteří dluží některému veřejnoprávnímu subjektu. Pokud do 28. ledna 2022 povinný doplatí dlužnou jistinu a poplatek exekutorovi ve výši 907,50 Kč, jeho exekuce se zastaví a dále bude osvobozen od zbývající části vymáhané pohledávky. To bude probíhat i po uplynutí lhůty (tzn. po 28. lednu 2022). Soudní exekutor může takové rozhodnutí o zastavení exekuce a osvobození vydat i v únoru nebo březnu roku 2022. „Doporučujeme lidem, aby kontakt s exekutory neodkládali na poslední chvíli, čím dříve se na úřad obrátí, tím rychleji se dá věc do pohybu,“ dodává prezident EK ČR Jan Mlynarčík.

Pokud jde o statistiky, kolik lidí využije Milostivé léto, tak to není možné zatím přesně stanovit. Milostivé léto končí 28. ledna 2022 a teprve poté budeme zpracovávat data, která následně Exekutorská komora zpřístupní veřejnosti.