04. 02. 2021

Exekutorská komora ČR vítá aktuální návrh na zavedení místní příslušnosti

V červenci 2019 byl vládou ČR předložen návrh novely občanského soudního řádu a exekučního řádu. Cílem novely bylo zejména řešení mnohočetných exekucí. Ministerstvem spravedlnosti zvolený model „sněhulák“ byl kritizován napříč politickým spektrem, proti jeho zavedení byla i Exekutorská komora ČR. Proto byl tento při projednávání na Ústavně právním výboru v říjnu minulého roku z novely nakonec vytržen. Podle Exekutorské komory ČR je momentálně jedinou možnou náhradou nepravá místní příslušnost.

„Étos celé novely se úplně vytratil, což je ve chvíli, kdy se blíží konec volebního období Sněmovny, velice hořké. Sněmovna má poslední možnost k projednání novely a k řešení problémů spojených s mnohačetnými exekucemi,“ říká viceprezident Exekutorské komory ČR Jan Mlynarčík.
Podle Exekutorské komory ČR je jediným smysluplným a trvalým řešením stávající situace zavedení úplné místní příslušnosti soudních exekutorů na krajském principu. Veškeré ostatní, povětšinou velice kompromisní, varianty představují pouze dočasnou a nestabilní záplatu, která teoreticky může zpomalit degeneraci systému. V Poslanecké sněmovně však zjevně chybí většinová vůle k prosazení úplné teritoriality exekutorů, a proto Exekutorská komora ČR vítá alespoň snahu o zavedení tzv. nepravé místní příslušnosti.
Prvním, kdo přišel s návrhem tzv. nepravé místní příslušnosti, byl poslanec Dominik Feri (TOP 09). Rozsahem nevelký pozměňovací návrh si klade za cíl zavedení krajské místní příslušnosti pro veřejnoprávní věřitele. D. Feri svůj návrh popisuje jako rozumný kompromis, který by umožnil odstranění exekučního trhu z jedné třetiny a trochu naředil stávající vysokou tržní koncentraci (15 exekutorů má 50 % trhu, zbylých 135 exekutorů druhou polovinu), která se s sebou přináší notoricky známé problémy.
„V případě, že nebude přijat návrh úplné místní příslušnosti, je návrh nepravé místní příslušnosti nejlepší možnou změnou stávajícího stavu. Mohl přinést tvrdá data a všem pochybovačům ukázat, že princip místní příslušnosti je správný,“ komentuje postoj Exekutorské komory ČR Jan Mlynarčík.

Již v minulosti byly některé relativně slibné, nikoliv však bezchybné, návrhy na zavedení místní příslušnosti představeny. S ohledem na současnou situaci v Poslanecké sněmovně je podle Exekutorské komory ČR návrh Dominika Feriho nejpřijatelnějším řešením.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek