28. 11. 2014

Subjekty:
FINEP HOLDING

FINEP vítá návrh ČNB na stropování hypoték v ČR

„Věříme, že tento krok neztíží přístup spotřebitelů k novému bydlení, ale především povede k ochraně samotných spotřebitelů a pomůže celkově stabilizovat realitní trh v České republice,“ říká Tomáš Pardubický, generální ředitel společnosti FINEP. Jak dodává, mj. nadměrné využívání 100procentních hypoték vedlo před několika lety k velkým ekonomickým problémům, které se následně dotkly i mnoha dalších odvětví ekonomiky. V celkovém množství tento druh hypoték představuje přibližně 10–15 %. Z tohoto pohledu zásah ČNB nepředstavuje zásadní zásah do trhu.

Omezení 100procentních hypoték přichází ve vhodnou dobu, kdy úrokové sazby hypotečních úvěrů dosahují nejnižších úrovní a hypotéky jako takové jsou díky tomu pro spotřebitele levné. Díky tomu jsou řešením pro širší skupinu zájemců.

Česká republika navíc nebude první zemí, která zavede strop pro hypoteční úvěry. Například ve Švédsku omezení hypoték do maximální výše 85 % ceny nemovitosti vedlo k umírněnějšímu růstu úvěrů a celkově se zvýšila odolnost finančního sektoru. V nedávné době k podobnému kroku sáhla také Slovenská národní banka. „Věříme, že tento krok ČNB napomůže stabilnímu a trvalému rozvoji českého realitního trhu,“ říká Tomáš Pardubický.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek