09. 11. 2020

Subjekty:
Hypoteční banka

HB Index: Tempo zdražování rezidenčních nemovitostí po zvolnění opět zrychlilo, pokles cen do konce roku nepřijde

Ceny rezidenčních nemovitostí navzdory druhé vlně epidemie prakticky v celém Česku i nadále rostou, a to ještě rychleji než v předešlém období. Ve třetím čtvrtletí zdražily všechny segmenty. Nejvíc pak pozemky, které spolu s byty dosáhly meziročního růstu cen nad 10 procent.  Zdražování je způsobeno jak doznívající odloženou poptávkou, tak přetrvávající nedostatečnou nabídkou. Stoupá navíc poměr bytů kupovaných na investici.

• Průměrná tržní cena bytů ve třetím čtvrtletí letošního roku vyrostla o 3,6 pcb, což oproti druhému kvartálu znamená podstatné zrychlení. Výsledná hodnota HB INDEXu vyrostla na 166,1. Meziročně se růst cen bytů vyšplhal na rovných 12 procent, což je opět nejvíc ze všech sledovaných skupin.
  • Tempo růstu cen ve srovnání s předešlým obdobím zrychlilo i u rodinných domů. Jejich cena stoupla o 2,2 pcb, a dosáhla tak HB INDEXu 150,1. Meziročně cena vzrostla nejméně ze všech sledovaných skupin, a to o 9,1 pcb.
  • Podstatně rychlejším tempem ve třetím kvartálu zdražovaly i pozemky. Tržní cena vzrostla o 3,7 pcb na výslednou hodnotu HB INDEXu 179,5. Meziročně si tak připsala 11,8 pcb.

Koronavirová pandemie ani ve třetím čtvrtletí růst cen rezidenčních nemovitostí nezastavila, ukazuje HB INDEX. Poptávka je i přes nejistý vývoj ekonomiky stabilní a podporuje ji mimo jiné doposud příznivý vývoj nezaměstnanosti, předchozí zrušení daně z nabytí nemovitosti a klesající úrokové sazby hypotečních úvěrů. Prodávající pak těží i z faktu, že Češi i nadále preferují vlastnické bydlení a nákup nemovitostí považují za bezpečnou investici. Zájem roste právě ze strany domácích investorů. Stejně jako ve druhém čtvrtletí jsou pak žádané rekreační nemovitosti. Naopak nájemné převážně stagnovalo.
Do konce roku rezidenční trh podle expertů Hypoteční banky čeká zpomalení růstu cen, které tak dosáhne maximálně 2 %. V některých regionech může dojít i ke stagnaci. Plošný pokles cen ale pravděpodobně nastane až v první polovině příštího roku, dosáhnout může 3 až 9 procent. Stagnaci až mírný pokles odborníci očekávají i u poptávky, zatímco nabídka mírně poroste – i díky prodlužování prodeje a uvádění odložených developerských projektů na trh. U nájemného se i nadále očekává převážně stagnace.
Níže naleznete grafy vývoje hodnot HB INDEXu u všech tří kategorií rezidenčních nemovitostí s komentářem Petra Němečka, ředitele odboru Nemovitosti Hypoteční banky. HB INDEX je zveřejňován čtvrtletně. Jeho aktuální i historické hodnoty naleznete také na www.hypotecnibanka.cz.
HB INDEX 3Q 2020 – Bytové jednotky:
Tempo růstu cen bytů ve třetím čtvrtletí roku 2020 zrychlilo. Zdražovaly ve všech krajích, nejvíce pak na severu Čech – v Libereckém a Ústeckém. Praha naopak vykázala menší růst cen než regiony, průměrná cenová hladina v novostavbách zde vzrostla pouze o zhruba 1,5 %. Právě v hlavním městě se přitom silně projevuje obecný trend stoupajícího podílu investičních nákupů, dosahuje zde v současnosti až 50 %. Zajímavé je, že průměrnou cenovou úroveň 80 až 90 tisíc Kč/m² atakují i některé horské apartmány, pravděpodobně kvůli současnému ztíženému cestování do zahraničí,“ shrnul Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky.
HB INDEX 3Q 2020 – Rodinné domy:
„Růst cen pokračuje i v segmentu rodinných domů, ačkoli jeho tempo je meziročně nejnižší. Ceny stavebních prací i materiálů zůstávají i přes současnou situaci stabilní, nejvíce se pak staví ve Středočeském kraji a v okolí Brna. Poptávka po rodinných domech mírně roste, zájem je zejména o nemovitosti ve vzdálenějších  lokalitách od velkých měst, pravděpodobně i kvůli stále častější možnosti práce z domova. Stejně jako v předešlém období pokračuje zvýšený zájem o chaty a chalupy,“ řekl Petr Němeček.
HB INDEX 3Q 2020 – Pozemky:
„Pozemky mezičtvrtletně zdražovaly vůbec nejrychleji. V meziročním srovnání růst jejich cen zaostává za byty o pouhá 0,2 %, a blíží se tak hranici 12 %. Na trhu pokračuje dlouhodobý převis poptávky nad nabídkou, kterou i nadále brzdí pomalý proces změny územních plánů a rostoucí náklady na zasíťování. Nejvyššímu zájmu se těší pozemky v okolí krajských měst. Stejně jako u bytů a rodinných domů, i v segmentu pozemků roste zájem o ty, které je možné využít k rekreaci,“ uzavírá Petr Němeček.
 O HB INDEXu:
Hypoteční banka představila index vývoje cen nemovitostí v České republice v dubnu roku 2011. Tento ukazatel je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky. Tržní ceny jsou mnohem přesnější než ceny nabídkové, které klienti nalézají například v katalozích realitních kanceláří. HB INDEX je zkonstruován s využitím hédonického modelu, který sleduje až 30 různých parametrů nemovitostí. Do modelu vstupují údaje získané z odhadů cen nemovitostí, které jsou předmětem hypotečních úvěrů od Hypoteční banky.
Samotný HB INDEX je sledován za celou Českou republiku, a to u tří typů nemovitostí – bytů, rodinných domů a pozemků. Za bazickou hodnotu 100 byly zvoleny skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010, jeho hodnota bude vždy definována s přesností na jedno desetinné místo. Struktura indexu bude z důvodu zachování dlouhodobé kontinuity neměnná. Na přípravě indexu spolupracuje uznávaný odborník z Akademie věd ČR Martin Lux, který je zároveň odborným garantem výpočtu indexu. HB INDEX společně s odborným komentářem zveřejňuje Hypoteční banka každé čtvrtletí na svých webových stránkách a také na www.hypotecnibanka.cz.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu