18. 03. 2021

Heimstaden kupuje další byty v České republice, první mimo severní Moravu

226 bytů a 5 nebytových prostor v Plzni. Třetí největší poskytovatel nájemního bydlení v Evropě, švédská společnost Heimstaden, pokračuje ve svých investicích do bydlení v České republice. Zájem o nákup dalších nájemních bytů ohlásila už před rokem při svém vstupu na tuzemský trh, kdy koupila společnost Residomo se 42 500 byty převážně v Moravskoslezském kraji. V Plzni teď své portfolio rozšiřuje akvizicí za zhruba 600 milionů korun od českého developera Daramis.

Téměř 110 tisíc bytů po celé Evropě, suverénně nejvíc v České republice. Nově skoro 43 tisíc.  Společnost Heimstaden plzeňskou akvizicí potvrdila své postavení tuzemské jedničky na trhu s nájemním bydlením. To, že střední a východní Evropa švédskou společnost zajímá, dokazuje i její nový akviziční tým pro tuto oblast sídlící od loňského podzimu v Praze.  „Za poslední rok jsme naše portfolio ve střední Evropě rozšířili o 4 tisíce bytů v Berlíně, dva projekty výstavby téměř půldruhého tisíce nájemních bytů na klíč ve Varšavě a teď naší akvizicí v Plzni. Do 5 let bychom rádi koupili jen v České republice dalších 5 tisíc bytů. Hledáme vhodné příležitosti pro investice a výstavbu hlavně v krajských městech a Praze. Samozřejmě se ale zajímáme o všechny trhy v regionu včetně těch, kde zatím nejsme,“říká šéf akvizičního týmu Heimstaden pro Německo a střední a východní Evropu Stanislav Kubáček.
Součástí transakce je i dohoda, že do konce roku 2022 bude zajišťovat všechny služby související s nájmem prodávající, tedy společnost Daramis. Nájemníci tak přejdou na koncept Heimstaden od ledna 2023. „Těšíme se na novou akvizici a po jejím faktickém převzetí naplno rozvineme všechny naše služby. Celý náš koncept je postaven na tzv. přátelském bydlení. Snažíme se být maximálně vstřícní ke svým zákazníkům, ale také ke svému okolí. Ať už jsou to města a obce, ve kterých působíme, nebo životní prostředí, které nás obklopuje. Těším se na naše nové nájemníky v Plzni a pevně věřím, že k nim brzy další noví zákazníci přibudou,“ doplňuje generální ředitel Heimstaden Jan Rafaj.
Plzeňské portfolio kupuje Heimstaden za přibližně 600 milionů korun od české realitní a investiční společnosti Daramis, která byty postavila v roce 2019 a pronajímá je. „Naše chuť investovat v regionu střední a východní Evropy je zřejmá, ale bez kvalitní podpory místních partnerů nemůžeme být úspěšní. O to víc jsme rádi, že jsme našli skvělého odborníka a partnera v oblasti dalšího rozvoje ve společnosti Daramis. Věříme, že v naší spolupráci na českém trhu budeme dál pokračovat. Také bych chtěl poděkovat spolupracujícím poradenským společnostem, Dentons (v oblasti právní), Deloitte (v oblasti daňové a obchodní) a Arcadis (v oblasti technické),“ uzavírá Stanislav Kubáček.