18. 09. 2019

Subjekty:
EKOSPOL

Hypoteční trh stále hledá své dno, sráží ho restrikce centrální banky

Hypoteční trh letos hledá své dno a stále na něj nemůže narazit. Také v srpnu došlo k výraznému propadu, když si pro hypotéku do některé z bank přišlo o 2322 klientů méně než loni ve stejném měsíci, vyplývá z aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex. Od začátku roku se tak hypoteční trh propadl už o 25,566 miliardy korun. Jedinou pozitivní zprávou pro zájemce o hypotéku je to, že průměrná úroková sazby hypotečních úvěrů klesá už šest měsíců v řadě. V srpnu dosáhla 2,61 procenta, tedy stejné úrovně jako loni na podzim.
Vývoj, který ještě loni nikdo neočekával, je pochopitelný. Banky se snaží bojovat o poslední potenciální klienty, které ještě od možnosti hypotečního financování vlastního bydlení opakované restrikce České národní banky (ČNB) definitivně neodstřihly. Že nejde o planá slova, dokazují právě pravidelně zveřejňované statistiky z hypotečního trhu. Zatímco během prvních osmi měsíců loňského roku získalo hypotéku celkem 64,5 tisíce lidí, letos jich bylo už jen 50 tisíc. Takřka 15 tisíc domácností tak centrální bankéři připravili o možnost získat vlastní bydlení a odsoudili je do závislosti na nájemním bydlení.
Že by centrální bankéři svůj destruktivní postoj v blízké době nějak zásadně přehodnotili, se příliš čekat nedá. Musí proto zasáhnout politici, protože (ne)dostupnost bydlení začíná být obrovským společenským problémem. Je nezbytně nutné, aby se výrazně zjednodušil proces povolování nových staveb a hlavně umožnila výstavba velkých rezidenčních projektů se stovkami bytů, které nyní na vyschlém rezidenčním trhu kriticky chybí. Jen dostatek velkých projektů v širším centru měst, kde mohou vznikat cenově dostupné byty, vrátí tisícům rodin naději, že na svoje vysněné bydlení dosáhnou. Tu naději, kterou jim centrální bankéři zadupali do země.
Evzen Korec, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a.s.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu