14. 04. 2021

Hypotéky budou zdražovat. I tak jsou nemovitosti dobrou investicí

Úrokové sazby u hypoték jsou stále velmi nízko. Jenže realitní trh celkově reaguje se zpožděním, proto se dá očekávat, že v dohledné době hypotéky budou zdražovat. Levné hypotéky pravděpodobně dlouho nevydrží.

Pro banky jsou momentálně důležití nejen noví klienti, ale také ti stávající, kteří se chystají svou hypotéku refinancovat. Klienti, kterým letos končí fixace jsou pro banky velmi zásadní a často jim nabízejí výhodnější úrokovou sazbu, než je tomu u nových zákazníků. Tito klienti totiž už mají nějakou platební historii a svou hypotéku většinou řádně splácejí,“ vysvětluje Kryštof Kubajko z realitního portálu Videobydleni.cz.
Banky pomalu úroky u hypotečních úvěrů budou pravděpodobně zvyšovat, a to nejen pro nové, ale i refinancující klienty. Navýšení určitě nebude skokové, ale spíš pozvolné. I přes stále vysoké ceny nemovitostí je zájem o prodej bytů, domů i pozemků velký. V posledních měsících byly velmi výhodné právě dlouhodobější fixace na 7, 8, 10 a 15 let. A právě ty budou nejspíš zdražovat jako první.
Nemovitosti jsou drahé, ale i tak se investice vyplatí
Koupit si pozemek nebo jinou nemovitost se stále vyplatí. I přes relativně vysoké ceny se jedná o dobrou investici do budoucna, a to jak pro další pronajímání nebo vlastní bydlení,“ doplňuje Kryštof Kubajko.
V nabídce realitních kanceláří se často neohřejí ani inzeráty, které by před pár lety nikdo ani nerozkliknul a majitelé by museli požadovanou cenu snižovat. Kombinace nedostatečné výstavby, špatné stavební legislativy, neschopnosti schválení mnoha územních plánů dlouhodobě zvyšují ceny i méně kvalitních nemovitostí.