14. 12. 2021

I za nepoužitelné stavby je třeba platit daň, rozhodl soud

Špatný stav budovy, díky kterému ji vůbec nelze používat, neznamená, že není třeba platit daň z nemovitostí. Daňoví experti poradenské skupiny Grant Thornton upozorňují na nedávný zajímavý rozsudek Nejvyššího správního soudu (NSS). Ten rozhodoval o ukončení povinnosti platby daně z nemovitých věcí a došel k závěru, že je třeba ji platit i u nepoužitelných staveb. Zda nemovitost plní svou funkci totiž není podstatné.

Případ se konkrétně týkal nefunkčního hotelu, který byl ve špatném stavu, měl zazděná okna a jako hotel tedy nemohl být a nebyl využíván. „Podle rozhodnutí NSS není podstatné, zda nemovitost fakticky plní svou funkci a je možné ji využívat, ale to, zda stavba odpovídá zákonné definici předmětu daně a zároveň definici budovy podle katastrálního zákona,“ říká Lukáš Pflug z poradenské skupiny Grant Thornton. Musí se tedy jednat o dokončenou nebo užívanou nadzemní stavbu nacházející se na území České republiky, spojenou se zemí pevným základem, která je prostorově soustředěna a navenek převážně uzavřena obvodovými stěnami a střešní konstrukcí. Dle soudu byla v tomto případě definice budovy naplněna, i když se stavba nacházela v dezolátním stavu.

„Podle soudu přestane budova být předmětem daně z nemovitostí jen v případě, kdy je vydán pravomocný souhlas s odstraněním stavby, pravomocně nařízeno její odstranění nebo když došlo k úplné destrukci obvodových zdí. Ukončení zdaňování tedy vůbec nesouvisí s faktickým užíváním stavby, ani s nemožností ji používat z důvodu jejího špatného stavu,“ doplňuje Lukáš Pflug z poradenské skupiny Grant Thornton.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek