13. 07. 2015

Industrial Research Forum oznamuje předběžné údaje o trhu se skladovými a výrobními nemovitostmi ve 2. čtvrtletí 2015

Nové prostory dokončené ve 2. čtvrtletí 2015

Ve druhém čtvrtletí 2015 bylo dokončeno celkem 92,000 m2 skladových ploch v  osmi průmyslových parcích na území České republiky. Největší dokončené projekty zahrnují skladovou halu pro společnost Červa Export Import v areálu Prologis Park Prague Airport (32 100 m2) a prostory pro firmu Mall.cz v Prologis Parku Prague-Jirny (28 900 m2). Celková plocha moderních skladových a průmyslových prostor v ČR tak vzrostla na 5,24 milionů m2.

Projekty ve výstavbě

Ve výstavbě se nachází celkem 505 600 m2 skladových a výrobních ploch, z čehož 81 % bylo na konci června předpronajatých. Ve druhém čtvrtletí byla zahájena výstavba několika větších budov, především skladové haly pro Globus v Prologis Parku Prague-Jirny (29 200 m2), výrobních prostor pro Faiveley Transport v areálu VGP Park Plzeň (21 700 m2) a haly C v Business Parku Ostrava developerské společnosti Contera (18 700 m2), která bude po dokončení z větší části pronajata společnosti Adler Czech.

REKLAMA

Distribuční centrum Amazonu v Panattoni Parku Prague Airport (133 000 m2) zůstává největším průmyslovým objektem ve výstavbě, druhým největším projektem je evropské distribuční centrum pro Primark, které vyrůstá v CTParku Bor (61 900 m2). Výstavba obou hal by měla být dokončena ve třetím čtvrtletí 2015.

Nájemné

Nejvyšší dosahované nájemné průmyslových a logistických nemovitostí (tzv. prime headline) v České republice zůstalo  ve druhém čtvrtletí stabilní a pohybuje se na úrovni 4,25 EUR/m2/měsíc. Výše nájemného za kancelářské vestavky dosahuje 8,00 – 9,00 EUR/m2/měsíc. Obvyklá výše servisních poplatků se pohybuje mezi 0,50 – 0,65 EUR/m2/měsíc.

Zdoj: Tisková zpráva Industrial Research Forum

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek