16. 01. 2019

Industrial Research Forum oznamuje předběžné údaje o trhu se skladovými a výrobními nemovitostmi ve 4. čtvrtletí 2018

Industrial Research Forum bylo založeno v roce 2010 s cílem poskytovat co možná nejúplnější, nejpřesnější a nejtransparentnější data o vývoji českého trhu se skladovými a výrobními nemovitostmi. Členové Industrial Research Fora, společnosti CBRE, Colliers, Cushman & Wakefield a JLL, sdílejí základní informace o vývoji trhu a věří, že založení Industrial Research Fora přispěje ke zlepšení transparentnosti trhu.

Industrial Research Forum si dovoluje zveřejnit předběžné údaje o trhu se skladovými a výrobními nemovitostmi v České republice ve 4. čtvrtletí 2018.
Nové prostory dokončené ve 4. čtvrtletí 2018
V posledním čtvrtletí roku 2018 bylo dokončeno celkem 204 600 m2 skladových ploch v 17 průmyslových parcích na území České republiky. Ve srovnání se stejným obdobím předcházejícího roku se jedná o 4% pokles. Mezi největší dokončené projekty se řadí hala v CTParku Žatec o celkové velikosti 38 500 m2, která je již téměř z poloviny pronajata. Druhá největší dokončená budova se nachází v Prologis Parku Prague Airport (38 200 m2), ve které je většinovým nájemcem společnost Eyelevel. Třetí největší dokončenou halou je Brno Airport o velikosti 22 400 m2, určena pro několik nájemců.
Celková plocha moderních skladových a průmyslových prostor v ČR nyní dosahuje 7,76 milionů m2.
Projekty ve výstavbě
Na konci čtvrtého čtvrtletí roku 2018 bylo ve výstavbě celkem 406 000 m2 skladových a výrobních prostor, přičemž 23 % z nich se nachází v Praze a jejím nejbližším okolí. V posledním čtvrtletí 2018 byla zahájena výstavba hal o celkové rozloze 137 500 m2. Přibližně 51 % z celkového objemu prostor, které se aktuálně nachází ve fázi výstavby, by mělo být dokončeno v prvním čtvrtletí roku 2019. Podíl industriálních prostor ve výstavbě bez předem zajištěného nájemce ve čtvrtém čtvrtletí 2018 vzrostl a pohyboval se na úrovni 54 %.
Nájemné
Nejvyšší dosahované nájemné průmyslových a logistických nemovitostí (tzv. prime headline) v České republice zůstalo v posledním čtvrtletí 2018 stabilní a pohybuje se na úrovni 4,50 EUR/m2/měsíc. Výše nájemného za kancelářské vestavky dosahuje 8,50 – 9,00 EUR/m2/měsíc. Obvyklá výše servisních poplatků se pohybuje mezi 0,50 – 0,65 EUR/m2/měsíc.
Tisková zpráva Industrial Research Forum

Vývoj Swiss Life Hypoindexu