03. 02. 2023

Investiční skupina RSJ převzala za zrekonstruovanou bratislavskou památku Pradiareň 1900 nejvyšší certifikát šetrnosti k životnímu prostředí

Budova revitalizované slovenské národní památky Pradiareň 1900 získala certifikát BREEAM Outstanding, který je nejvyšším hodnocením kvality a výkonnosti budov
z hlediska šetrnosti k životnímu prostředí. Jde o první rekonstruovanou budovu na Slovensku s tímto oceněním. Investiční skupina RSJ pracovala na obnově Pradiareň 1900 spolu s developerským partnerem YIT Slovakia a v roce 2022 se stala jejím jediným vlastníkem.

Historická budova, která představuje vrchol průmyslové architektury 20. století, původně sloužila jako přádelna v areálu bratislavské továrny Cvernovka. V roce 2007 byla zapsána na seznam slovenských národních kulturních památek. Rekonstrukce v tandemu YIT Slovakia – RSJ Investments, která započala v roce 2018, se řídila kritérii systému BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method).  Jde o jednu z nejrozšířenějších metod hodnocení kvality a udržitelnosti budov, která posuzuje vliv budovy na životní prostředí, kvalitu vnitřního prostředí a kvalitu služeb managementu nemovitosti pro nájemníky. Dosáhnout „vynikajícího“ hodnocení je velmi obtížné a budova často musí mít vlastnosti, které jsou ekonomicky výhodné pouze v dlouhodobém horizontu, nebo vůbec ne.

Na Slovensku je Pradiareň 1900 třetí „Outstanding“ budova, v kategorií rekonstrukcí je ale zcela první. V České republice bylo rozdáno celkem 10 těchto nejvyšších ocenění. Dle nejnovějších kritérii z roku 2016 ale podmínky v kategorii Office splnila pouze jedna budova v Praze.

„Pradiareň byla obnovena podle přísných kritérií mezinárodního certifikačního systému pro udržitelné budovy zásad udržitelnosti. Budova nyní patří mezi 1 % budov s tímto hodnocením
na světě. Svým charakterem přirozeně navazuje na aktuální témata v oblasti snižování uhlíkové stopy, cirkulárnosti nebo propojení sociálně a společensky odpovědného investování
a investičních strategií souvisejících s aktuálním nefinančním reportingem ESG,“
uvedl Marek Kremen, BREEAM Assessor, auditor společnosti EXERGY, která dohlížela na dodržování certifikačních kritérií.

Certifikát předal zástupcům investiční a developerské společnosti přímo v budově Pradiareň 1900 James Fisher, zástupce certifikačního orgánu BRE-Building Research Establishment: „Obě společnosti nasadily touto rekonstrukcí a svým přístupem k ní laťku udržitelnosti velmi vysoko. Je inspirací pro další developery nejen v ekologických řešeních, ale také v optimálních podmínkách pro lidi, kteří v kancelářských prostorách pracují.“

O výjimečnosti projektu hovořil také člen představenstva investiční skupiny RSJ Lukáš Musil: „Mám radost, že se nám společně s YIT podařilo úspěšnou rekonstrukcí vdechnout památce nový život a zároveň citlivou obnovou dosáhnout nejvyššího stupně certifikátu BREEAM.
V našem portfoliu, a to nejen v případě výnosových nemovitostí, je pro nás strategie ESG důležitou součástí. Vždy hledáme investice s přesahem a zde jsme tento cíl splnili na 100 %.“

REKLAMA

Milan Murcko, generální ředitel společnosti YIT Slovakia k tomu při převzetí ocenění dodal: „Jsem nesmírně rád, že náš šetrný přístup k rekonstrukci historické budovy, investice a úsilí všech týmů byly oceněny energetickou kvalitou a udržitelností budovy Pradiarna, která se stala
i novým sídlem naší společnosti,“
řekl při převzetí ocenění Milan Murcko, generální ředitel společnosti YIT Slovakia.

Nutno dodat, že pro Pradiareň 1900 nejde o první ocenění. Projekt národní kulturní památky byl
v posledních dvou letech ověnčen několika cenami za výjimečný přístup k udržitelné architektuře a výstavbě a za přínos slovenskému kulturnímu dědictví.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.6 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu