02. 04. 2019

Jak najít spolehlivého nájemníka a udržet si ho

Máte volné peníze a chcete je investovat do bytu, který pak budete dále pronajímat? Nebo jste zdědili nemovitost a chystáte její rekonstrukci za účelem dalšího pronájmu? V obou těchto případech budete stát před důležitou otázkou: jak najít spolehlivého nájemníka, který vám bude pravidelně platit, neuteče po půl roce a byt nezdevastuje? A jak si ho následně udržet? Níže najdete několik rad od zakladatele realitní kanceláře Qara Michala Součka, který nejen zajišťuje pronajímání bytů pro své klienty, ale sám také investiční byty vlastní.

1. Kvalitní nemovitost = kvalitní nájemník

Pokud chcete sehnat spolehlivého nájemníka, měla by být nemovitost čistá, bez závad, s funkčním vybavením. To neznamená, že musí být luxusní. Ale omlácené zdi ani kapající vodovod vám vysněného nájemce rozhodně nepřilákají. A samozřejmě rozhoduje i konkrétní lokalita a její občanská vybavenost. Prostě nabízejte k pronájmu takový byt, kde byste sami chtěli bydlet.

1. Berte nájemníka jako obchodního partnera

Nájemník vám přináší peníze, váš vztah se proto snažte kultivovat stejně jako jakékoliv jiné obchodní partnerství. Časté „inspekční“ návštěvy bytu oboustrannou důvěru do vašeho vztahu s nájemníkem nepřinesou. Lepší je dát důraz na prevenci a soustředit se na samém začátku na výběr vhodného nájemníka.

1. Zvýhodnění pro spolehlivého nájemníka

Pokud kvalitnímu nájemníkovi nabídnete lepší podmínky než ostatní pronajímatelé, zvýšíte pravděpodobnost, že zůstane déle. Můžete například nastavit výši nájmu trochu níže, než je běžné. „Dělám to tak vždy, třeba v mém bytě na Barrandově. Tržní cena pronájmu bytů 1+1 tam tehdy byla 14 500 Kč plus poplatky. Můj nájemník platí 13 500 Kč plus poplatky. Ve finále se to vyplatí, protože nájemník pak nemá důvod hledat alternativu. Když nastavíte nájem na maximální tržní cenu, nájemník vám může po půl roce odejít, protože najde něco levnějšího. Byt pak třeba zůstane dva měsíce prázdný a vy na tom budete tratit mnohem víc,“ říká k tomu Michal Souček z RK Qara.

1. Bonus navíc

REKLAMA

Platí váš nájemník pravidelně, včas a nejsou s ním žádné problémy? Co mu poděkovat a dát mu najevo, že jste s ním spokojeni formou voucheru na dobrou večeři? I maličkost, která zahřeje u srdce, mu udělá radost, protože se to běžně nedělá. Prohloubíte vzájemné sympatie a zvýšíte pravděpodobnost, že zůstane déle. Tím méně starostí pro vás.

1. Důvěřujte, ale prověřujte

Po světě ale bohužel nechodí jenom vysnění nájemníci. Jak při pronajímání bytu vybrat například z deseti zájemců toho pravého? Předkládání výpisu z účtu tu zatím není zvykem, na rozdíl třeba od Švýcarska. Ale určitě se můžete zeptat, kde dotyčný pracuje – většinou se to dá snadno ověřit. A vyžádat si kontakt na minulého pronajímatele kvůli referenci. Také se vyplácí prověřit si digitální stopu zájemce – sociální sítě, Google i veřejné exekuční a insolvenční rejstříky dokážou odhalit spoustu zajímavých informací.

1. Kauce vám sníží riziko

Pokud je o pronájem vašeho bytu velký zájem, nemusíte se bát nasadit laťku požadavků vysoko, a eliminovat tak nekvalitní uchazeče. Určitě lze například doporučit kauci ve výši dvou měsíčních nájmů. Při dodržení dalších pravidel tak můžete eliminovat méně solventní zájemce, z nichž mnozí by se brzy mohli proměnit v neplatiče.

1. Systém „Udělej si sám“ se vám může vymstít

Pokud chcete mít jistotu, svěřte se do rukou odborníkům. Klíčová je kvalitně napsaná smlouva od realitního makléře nebo specializovaného právníka. Dejte si pozor na různé vzory, které najdete na internetu. Vyskytuje se v nich spousta chyb a nesmyslů, které mohou být v rozporu se zákonnými ustanoveními. Spolupráce se zkušeným realitním makléřem vám zase umožní přístup k jeho know-how a zkušenostem s pronájmem stovek nemovitostí, jako je ta vaše. Nutností jsou také profesionální fotografie nemovitosti, její příprava na prezentaci i prohlídky. A pokud chcete ušetřit čas, u inzerátu nesmí chybět půdorys nemovitosti, jinak se vám budou hlásit desítky zájemců, kteří pak mohou být reálnou dispoziční podobou nemovitosti zklamaní.
Tisková zpráva společnost Qara

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek