28. 12. 2023

Klienti ČSOB podepsali prvně hypoteční i zástavní smlouvy elektronicky, plně digitální hypotéka je o krok blíže

Skupina ČSOB úspěšně otestovala nejvyšší úroveň elektronického podpisu u hypoteční a zástavní smlouvy a je tak o krok blíže k plně digitálnímu procesu uzavření hypotéky. V rámci pilotní fáze na pobočkách v Praze a Plzni první klienti ČSOB a Hypoteční banky podepsali oba typy smluv pomocí tzv. kvalifikovaného elektronického podpisu. Zástavní smlouvy poté přijal ke zpracování Český úřad zeměměřický a katastrální (ČÚZK).

„Jsme první na českém trhu, komu se to podařilo. Elektronický podpis nejvyšší úrovně u hypotéky a zástavní smlouvy je jedním z posledních střípků do mozaiky plně digitální hypotéky. Je to velký krok k digitalizaci pro skupinu ČSOB a Hypoteční banku, kterým jdeme naproti našim klientům,“ říká generální ředitel ČSOB Aleš Blažek.

Testovací fáze podepisování hypotečních a zástavních smluv za pomoci kvalifikovaného elektronického podpisu by měla trvat do konce března 2024. Online podepisování smluv probíhá v  Hypoteční zóně, což je moderní online prostředí pro správu hypotéky klientem bez nutnosti návštěvy pobočky. Tato inovace mimo jiné uspoří v průměru 64 listů papíru na jednu hypotéku a výrazně zrychlí zpracování úvěru a zástavní smlouvy.

Zcela digitalizovanou hypotéku chystá bankovní sektor v úzké spolupráci s ČÚZK. „To, že jsme elektronicky podepsanou zástavní smlouvu předali na katastrální úřad a ten ji začal obratem řešit, je neskutečný přínos. V budoucnu už nikdo nebude muset běhat se zástavními smlouvami v ruce na katastr, čímž se ušetří spousta času klientům i zaměstnancům úřadu,“ uvádí Martin Vašek, generální ředitel Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

ČÚZK dlouhodobě řadí digitalizaci mezi své priority – nedávno například dokončil obtížný a komplikovaný převod všech katastrálních map do digitální podoby. „Digitalizace pomáhá našemu efektivnímu fungování, a proto máme velký zájem přijímat plně elektronická podání k zápisu do katastru nemovitostí. Bohužel prozatím nejsou elektronické podpisy pro jejich vytváření dostatečně rozšířeny. Projekt ČSOB je v této oblasti průlomový a já věřím, že bude úspěšný,” uvádí místopředseda ČÚZK Karel Štencel.

ČSOB je lídrem financování bydlení na českém trhu a umí řešit všechny typy potřeb klientů, včetně i někdy zdánlivě nestandardních případů.

REKLAMA

Další připravovanou inovací u hypoték bude použití služeb bankovní identity pro podpis například zástavních smluv prodávajícími, kteří nebudou klienty ČSOB. Objem úvěrů na bydlení činil ve skupině ČSOB na konci září 516 miliard korun, což představovalo meziroční nárůst o dvě procenta.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.6 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu