01. 12. 2020

Komentář České bankovní asociace k statistice ČNB: vývoj nevýkonných úvěrů k 31.10.2020

S koncem října skončily také odklady splátek úvěrů v souvislosti s koronavirovou pandemií, které banky poskytly svým klientům podle Zákona o odkladech nebo dobrovolně ještě před tímto zákonem. Do 31.10.2020 zveřejňovala ČNB statistiky k těmto odkladům splátek, ale po tomto datu s tím skončila. Veřejnost, média, banky i nás v ČBA ale zajímá, jak se situace ve splácení úvěrů bude vyvíjet právě po ukončení zákonného moratoria.

Proto jsme se v ČBA rozhodli, že budeme podle statistik ČNB sledovat, jak se od listopadu vyvíjejí tzv. nevýkonné úvěry. V listopadu se všichni klienti, kteří odkladu využili, měli vrátit ke svému splácení. Pokud se jim to nedařilo, bude sledovaná kategorie ohrožených úvěrů rychle narůstat. A naopak. Odrazový můstek pro sledování nevýkonných úvěrů je tedy jejich stav k 31.10.2020. V tuto chvíli nabízíme dlouhodobý pohled do minulosti.
Je až neuvěřitelné, jakých hodnot dosahovaly nevýkonné úvěry před několika lety. Ještě v roce 2015 byly spotřební nevýkonné úvěry domácností přes 12 %. Stav ke konci října letošního roku je 4,17 %!!!
Nejvyšší hodnota nevýkonných úvěrů u nefinančních podniků byla k 30.9.2010 a převyšovala 9 % (9,05 %). Ještě před 5 lety se hodnoty blížily k 7 %. K 31.10.2020 je to 3,46 %. Nejnižší hodnota nevýkonných úvěrů v letošním roce byla u podniků ale v srpnu a činila 3,11 %. Zde už tedy došlo k nepatrnému zhoršení.
 Hypoteční úvěry mají svojí delikvenci tradičně nízkou. Na nejvyšších hodnotách přes 3 % byly naposledy v roce 2014. K 31.10.2020 je to 0,80 %!!! Tato hodnota je jedna z nejnižších v Evropě.
Od krize v letech 2008/2009 žijeme v období konjuktury. Roste HDP, rychle rostou mzdy a platy, daří se všem odvětvím hospodářství. Jak už to bývá, nic ale neroste do nebe. O tom nás přesvědčil i letošní rok. Přesto zatím na nevýkonných úvěrech zhoršení není vidět. Naopak. Jak je vidět z následujícího grafu, v tomto roce se nevýkonné úvěry, možná paradoxně, dále snižují (s výjimkou zatím nevelkého zhoršení v září a říjnu u podniků).
Dobré výsledky v nevýkonných úvěrech lze v tomto roce bezpochyby přičítat vládní pomoci a odkladům splátek. První zajímavé porovnání po ukončení odkladu splátek bude k 30.11.2020, které budeme mít k dispozici 31.12.2020.
Autor: Vladimír Staňura, hlavní poradce ČBA

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek