EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Petr Zámečník

19. 09. 2019

0 komentářů

Úvěrové registry aneb Kam se dostanete s úvěrem

 

Stačí si půjčit. Nemusíte být ani neplatičem. A již se octnete v některém z úvěrových registrů. Ovšem i to se vám může vyplatit.

Loading



 


Úvěrové registry jsou významnou pomůckou na úvěrovém trhu. Bankám a nebankovním úvěrovým společnostem umožňují sdílet informace nejen o neplatičích, ale i o poskytnutých úvěrech a půjčkách. To významně zpřehledňuje úvěrový trh a snižuje riziko věřitelů – tedy bank i „nebankovek“. A to vytváří prostor pro snížení úrokových sazeb či dalších nákladů pro koncové klienty, kteří si chtějí půjčit.
Banky a nebankovní úvěrové společnosti sdílejí nejen „negativní informace“, čili informace o klientech v potížích se splácením, ale i „pozitivní informace“, což představují informace nejen o poskytnutých úvěrech a půjčkách klienta, ale také o žádostech o úvěr, které klient podal.
Úvěrová instituce tak může např. zjistit, že žadatel o úvěr již obešel veškerou jejich konkurenci a má ve schvalovacím procesu úvěry v takovém objemu, který nebude schopen nikdy splatit. A tak žadatele odmítne.
Mít záznam v pozitivním úvěrovém registru může být i přínosem. Klient tím může prokázat i u jiné banky či úvěrové společnosti, že je schopen dluhy řádně splácet. A pokud již splatil několik půjček bez jediného zaškobrtnutí, tak má větší šanci získat další úvěr i na vyšší částku. Úvěrové registry tak pomáhají budovat úvěrovou historii.
Úvěrové registry v České republice provozuje sdružení SOLUS a Czech Banking Credit Bureau (CBCB), reps. Czech Non-Banking Credit Bureau (CNCB).

SOLUS

SOLUS je zájmové sdružení právnických osob, které vede řadu úvěrových registrů. Pro koncové spotřebitele je nejvýznamnější Registr fyzických osob. Jedná se o negativní registr, což znamená, že zaznamenává pouze informace o nesplácených závazcích. Do registru se klient dostane, pokud dluží členské společnosti úvěrového registru alespoň 500 Kč a je v prodlení dvě splátky nebo 30 dní.
Z Registru fyzických osob je neplatič vymazán tři roky po úhradě závazků. Protože členy SOLUSu jsou např. i telekomunikační společnosti či dodavatelé energií, u závazků v prodlení vůči těmto subjektům je neplatič vymazán z registru jeden rok po jejich uhrazení.
SOLUS začal provozovat i Pozitivní registr, v němž eviduje informace o klientech, od okamžiku, kdy požádali o půjčku či úvěr. Eviduje se i případný ručitelský závazek.
Pozitivní registr uchovává údaje po celou dobu trvání smluvního vztahu a následně tři roky, případně jeden rok u telekomunikací a dodavatelů energií, po ukončení smlouvy. Zároveň veškeré údaje o transakční historii starší 10 let se skartují. Pokud nedošlo k uzavření smlouvy, je informace o podání žádosti uchovávána nejdéle tři měsíce.

CBCB a CNCB

CBCB a CNCB vede dva základní úvěrové registry: Bankovní registr klientských informací (BRKI) a Nebankovní registr klientských informací (NRKI).
Bankovní registr klientských informací je přístupný pouze bankám a všechny banky do něj musí předávat informace o klientech žádajících či splácejících úvěr ze zákona. Důvodem je snížení rizika bankovního trhu jako celku. V BRKI jsou uchovávány jak pozitivní, tak negativní informace o dlužnících i ručitelích.
Data jsou v Bankovním registru klientských informací uchovávána čtyři roky po ukončení smluvního vztahu s bankou. Pokud nedošlo k uzavření smlouvy, jsou informace o této skutečnosti uchovávány po dobu jednoho roku. Po uplynutí příslušné doby jsou informace bankám znepřístupněny a dále uchovávány po dobu pěti let. Následně jsou automaticky smazány.
Také Nebankovní registr klientských informací uchovává pozitivní i negativní informace. Jeho členy jsou jak nebankovní úvěrové společnosti, tak banky. Účast v něm ale není pro věřitele povinná.
V NRKI jsou data klientů uchovávána také po dobu čtyř let od ukončení smluvního vztahu. V případě neuzavření smlouvy jsou uchovávány ale jen 6 měsíců. Následně jsou data znepřístupněna a skladována dalších 5 let, načež jsou definitivně smazána.

Co o mě úvěrové registry ví?

Úvěrové registry zpracovávají informace o klientech. A klienti mají právo vědět, jaké informace jsou o nich vedeny. Ovšem není to zadarmo.
Klasický výpis z úvěrových registrů SOLUS stojí 209 Kč, pokud klient ale využije SMS Výpis či Aplikaci SOLUS, zlevní se mu první výpis na 99 Kč a v případě Aplikace SOLUS každý další dokonce na 30 Kč. Klient přitom obdrží výpis ze všech registrů SOLUS, kde je evidovaný.
Výpis z úvěrových registrů BRKI a NRKI lze získat prostřednictvím portálu KolikMam.cz. Za každý se platí zvlášť. V případě online verze výpisu klient zaplatí 100 Kč, u papírové verze 200 Kč + poštovné. Lze požádat i o kombinaci výpisů z obou registrů za cenu 180 Kč (online verze) či 300 Kč + poštovné (papírová verze).

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Komentář: Chcete i u nás garantovanou hypotéku za 2 nebo dokonce 0,5 % p. a. jako v Polsku? Byla by to cesta do pekla

Obvykle lidé kritizují českou vládu, protože nevědí, co se děje v zahraničí. Nicméně v zahraničí je to často ještě mnohem horší než u nás. Příkladem může být Polsko, kde předchozí vláda Jarosława Kaczyńského garantovala dvouprocentní hypotéky. To bylo něco, co lidi milovali. Poptávka byla obrovská. Během chvilky se dotace na hypotéky vyčerpala. Přitom měla platit až do […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024

Investici do energetických úspor sníží výdaje i zhodnotí dům

Banky se stále více zaměřují na financování energeticky úsporného bydlení. Kromě výhodnější úrokové sazby lze takto umořit část úvěru z vyplacené dotace bez sankcí. Hypotéky jsou sice stále drahé, úrokové sazby však mohou být s další refixací již o dost nižší, což se ale nedá říci o cenách. Bonusem je výrazné zhodnocení nemovitosti.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

29. 12. 2023

Český realitní trh dusí i absence pobídek pro zahraniční investory

Trh s nemovitostmi napjatě vyhlíží první výraznější snížení úrokových sazeb. Nové kanceláře se nestaví, prodeje bytů rostou zatím pozvolna a většímu rozvoji nájemního bydlení brání kromě drahého financování i současná legislativa. Nejen na tom se shodují realitní odborníci.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 12. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *