17. 06. 2020

Komentář České bankovní asociace k vývoji hypotečního trhu 5/2020

Objem hypotečních úvěrů za květen 2020 podle Hypoindexu dosáhl 16,5 mld. Kč. To je oproti dubnu pokles o 7,5 procentních bodů. Pokles vypadá jako výrazný. Ve skutečnosti to ale není žádné drama. Při zachování takovéto úrovně prodejů by výsledek za celý rok byl kolem 200 mld. Kč. A to by byl vzhledem k negativním očekáváním kolem dopadů koronaviru výsledek snů. I srovnání s květnem 2019 dopadá dobře. Letošní květen je lepší než ten loňský o 3,5 procentních bodů.
Z hlediska prodaných kusů hypoték je situace obdobná. S květnovým výsledkem 6 203 prodaných hypotečních úvěrů jde o pokles o 8 procentních bodů oproti dubnu 2020. O něco hůře dopadá srovnání s květnem 2019. Tady jde o pokles o 11 procentních bodů. V objemech, jak bylo řečeno výše, je situace opačná z toho důvodu, že se na rekordní úrovně zvedla průměrná výše hypotéky. Ta v květnu dosáhla 2,66 mil. Kč. Hlavním důvodem jsou stále vysoké ceny nemovitostí na bydlení, které oproti očekávání kupujících neklesají.
Pokud by se tedy úroveň prodejů v příštích měsících stabilizovala na úrovních dubna a května, pak by se dalo říci, že pandemie prohrála.
Průměrná úroková sazba klesla z 2,39 na 2,30 %. Tento výsledek odráží to, že k menším hráčům na trhu se přidali se svým zlevňováním i ti velcí. Řada bank šla se svými sazbami razantně dolů. Z tohoto pohledu je až překvapivé, že průměrná úroková sazba podle Hypoindexu šla dolů tak málo, i když pokles o 0,09 % se dá označit za poměrně významný. Je pravděpodobné, že snižování nabídkových sazeb na trhu se projeví až v červnových výsledcích.
Autor: Vladimír Staňura, hlavní poradce ČBA
Praha, 17. června 2020
(*Autor vycházel z dat Fincentrum Hypoindex květen 2020 dostupných zde: https://www.hypoindex.cz/).