30. 11. 2022

Kongresové centrum Praha bude vyrábět elektřinu

Střecha Kongresového centra v Praze se v současné době zaplňuje solárními panely, které osazuje česká společnost Greenbuddies. Jedná se o jednu z největších střešních instalací solární elektrárny v České republice. Zadavatelem projektu je ČEZ ESCO. Pro společnost Greenbuddies je tato realizace první stavbou na českém trhu. Své bohaté zkušenosti přináší z budování solárních elektráren a nabíjecí infrastruktury pro elektromobily ve 14 zemích Evropské unie.

Střecha Kongresového centra pojme přes dva tisíce solárních panelů, které budou mít výkon téměř 1 MW. Instalační technici se pohybují ve výšce 40 m a pokládají téměř dvacet tisíc metrů kabelů. Použity jsou střídače SolarEdge, které minimalizují napětí během poruchy a jsou tím vhodné pro případný hasičský zásah. Moderní technologie střešní konstrukce umožňuje upevnění pouhým zatížením, bez nutnosti vrtání do střechy. Poslouží k tomu betonové dlaždice o celkové hmotnosti větší než 62 tun.

„Zaštítili jsme všechny etapy projektu, od přípravy projektové dokumentace přes zajištění veškerých povolení a nákupu komponent až po výstavbu a zprovoznění dodávané technologie,“ říká Aleš Spáčil, obchodní ředitel a spoluzakladatel společnosti Greenbuddies.

Přípravu stavby v rámci povolovacího procesu investor i zhotovitel konzultoval s památkáři i správou metra. Otázky související se vzhledem a viditelností solární instalace na střeše bylo nutné řešit pomocí vizualizací i videosimulací, v rámci schvalování bylo potřeba také vybudovat malý vzorek elektrárny přímo na střeše. Díky konstruktivnímu a praktickému přístupu památkářů se povolovací proces podařilo úspěšně dokončit. Vzhledem k tomu, že Kongresové centrum se částečně nachází v ochranném pásmu metra, celý projekt prošel schválením rovněž Dopravního podniku hlavního města Prahy.

Česká firma Greenbuddies spolupracuje na této stavbě s energetickou společností ČEZ. Touto společností byli Greenbuddies vybráni i díky svým bohatým zkušenostem s velkými střešními instalacemi v zahraničí jako například v holandském Arnhemu (s instalovaným výkonem 4,3 MW) nebo Tilburgu (2,8 MW). Za posledních 5 let společnost Greenbuddies dokončila více než 700 MWp fotovoltaických elektráren a nainstalovala téměř 1 750 000 fotovoltaických modulů. Mnoho jejích zahraničních instalací proměnilo nevyužité pozemky a střechy v moderní solární elektrárny. Ty společnost budovala také na řadě brownfieldů jako například nabývalém nákladovém nádraží ve Frankfurtu nad Mohanem, v Čepinu ve vnitrozemí Chorvatska v areálu výrobny slunečnicového oleje, v objektu vodárny v Briesenu nebo v třídírně oblečení holandské odnože Armády spásy v Deventeru. Nový rozměr dala také parkovací ploše pro 460 aut v lázních Lutzmannsburg v Rakousku instalací solárních parkovacích přístřešků, tzv. carportů.

Společnost Greenbuddies realizuje svou první stavbu v Čechách právě na Kongresovém centru Praha a pokračuje dalšími projekty v Mladé Boleslavi. V lokalitě Ovčáry připravuje pro investora zhodnocení nevyužitého pozemku v industriální zóně kolínské automobilky. Pro developerskou společnost Accolade postaví solární elektrárny na střechách osmi hal v logistickém parku Ostrov u Stříbra a další projekty chystá mimo jiné i na střechách diskontního řetězce PENNY, společnosti Ravak a Unipressu Turnov.