05. 08. 2022

Malí developeři vyčkávají, či se snaží prodat své projekty větším hráčům

Home Portal, který po celé ČR poskytuje služby zejména zájemcům o novostavby, nově eviduje desítky projektů, které si menší developeři a investoři rozmýšlejí a chtějí do nich získat většího hráče. Na vině jsou až o třetinu rostoucí stavební náklady, rostoucí úrokové sazby a současná nejistota na realitním trhu.

„Jen během července se nám sešlo přes čtyřicet realitních projektů k prodeji ze strany menších investorů, kteří se vinou rostoucích nákladů rozhodli svůj projekt prodat před zahájením stavebních prací. Většinou se jedná o menší bytové projekty do dvaceti bytů, umístěných po celé republice. Výhodou pro kupujícího je, že vše je již na úřadech zařízeno a lze stavět takřka ihned,“ říká Jan Vitvera, obchodní ředitel společnosti Home Portal.

Větší developeři, kteří nemusí mít problémy s cash-flow, tak na takovýchto příležitostech ocení zejména vyřešené územní rozhodnutí a stavební povolení, kdy se dá rovnou stavět. V nabídce je rozhodně z čeho vybírat – horské apartmány, řadové domky, bytové domy, ale i revitalizace bývalých industriálních staveb na bydlení či rekonstrukce historických usedlostí na byty.

Vyřízení územního a stavebního povolení dle situace může zabrat dle složitosti od dvou do šesti let napříč republikou, takže hotové projekty jsou z tohoto hlediska pro investory velmi atraktivní,“ dodává Vitvera.

Aktuálně vyšší zájem o prodání hotových projektů plyne také z toho, že menší investor obdrží peníze ihned a bez možného budoucího rizika v případě negativního vývoje na trhu. Díky tomu, že realitní trh poslední roky rostl dvouciferným tempem, bude výnos zajímavý i při předčasném prodeji bez samotného developmentu, kde pak při správném nastavení a zkušenostech může být výnos logicky vyšší.