25. 02. 2021

Na hypotéku se prodá každý druhý nový byt, v některých projektech je to ještě více

Enormně vysoký zájem o hypotéky neutlumila ani probíhající koronavirová krize, což dokládá i rekordní objem hypoték poskytnutý v loňském roce komerčními bankami. Ani loňský rok nic nezměnil na dlouhodobém trendu, že si nový byt na hypotéku pořizuje polovina z kupujících. U některých projektů však podíl klientů s hypotékou dosahuje až 60 procent.

Tento trend je dlouhodobý a výrazněji ho neovlivnila ani už rok trvající krize způsobená pandemií koronaviru. Bydlení patří k základním lidským potřebám a její řešení se nedá odkládat až na lepší časy. I v krizových dobách si proto lidé pořizují nemovitosti. Spíše než ekomický vývoj ovlivňuje podíl kupců s hypotékou konkrétní rezidenční projekt, jeho poloha a skladba bytů v něm.
Dá se totiž obecně říct, že hypoteční financování volí hlavně ti klienti, kteří plánují v pořizovaném bytě sami bydlet. Ty také banky zvýhodňují, nabízí jim totiž nižší podíl spolufinancování. Naopak lidé, kteří chtějí hypotékou financovat pořízení investičního bytu, musí ze svého zaplatit výrazně více. Dosáhnou totiž na nižší podíl bankovního financování, většinou banky poskytnou hypotéku pouze do 60 procent hodnoty kupované nemovitosti.
Lidí kupujících byt na investici se ale hypotéky většinou netýkají. Chtějí totiž výhodně uložit volné finance, což jim právě nemovitosti umožňují. Nabízí totiž nejlepší investici s poměrem výnos, riziko a likvidita. Probíhající krize přitom investorům do nemovitostí spíše nahrává. Zájem o investiční byty bude ale jen o takové, které nabídnou optimální kvalitu za rozumnou cenu. Takových nyní na trhu příliš není.
RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek