EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

24. 04. 2024

1 komentář

Oživení realitního trhu: můžeme letos čekat výrazný růst cen nemovitostí?

 

Od začátku roku se analytici a odborníci shodují v jedné věci. Ceny nemovitostí dosáhly v ČR svého dna a začnou brzy růst. Přičemž to, jak moc a jak rychle budou ceny nemovitostí růst, bude záviset především na tom, jak moc a jak rychle bude ČNB snižovat klíčové úrokové sazby.

Loading



 

Data z nemovitostního trhu ukazují opatrně na několik věcí. Nabídkové ceny nemovitostí během loňského roku mírně klesly. Nyní ale zase rostou, už jsou na stejné úrovni jako na začátku roku 2023 a vypadá to, že trend je rostoucí. (zdroj: ČSÚ) Rostou nejen ceny nových bytů v nabídce, ale i starší nemovitosti s dobrou lokalitou.

U starších nemovitostí je sice možné pozorovat stále jen menší korekce cen, ale těchto nemovitostí zase na trhu ubývá a nejspíše i ty začnou brzy cenově růst. Údajně prý můžeme čekat až 15% růst během letošního roku. Opravdu je český realitní trh tak nastartovaný a čeká ho další rok s dvouciferným růstem?

Předchozí velký růst neznamená to samé i letos

Velká část těchto předpovědí se opírá o situace v letech 2020 a 2021. V té době rostly ceny českých nemovitostí bezprecedentně o desítky procent ročně. Po mírné korekci v důsledku ekonomické krize v letech 2022 a 2023 se tak čeká, že by se realitní trh mohl zase vrátit k růstu.

Pamatujme ale na to, že řada faktorů se za poslední tři roky změnila. V první řadě je to otázka peněz. Na trhu není v současné době přebytek peněz, jako tomu bylo od roku 2009, kdy s menšími výjimkami byla 2T repo sazba ČNB pod 2% úrovní. Toto dlouhé období nízkých úrokových sazeb, spolu s ekonomickým růstem, vysokou zaměstnaností a celkovým růstem životní úrovně vedlo k tomu, že na trhu bylo až příliš moc volných peněz. Které z velké části investoři umisťovali právě na realitním trhu.

REKLAMA

Od té doby ale v ekonomice přibyla nejistota, nejen ta zahraničně politická, ale i určitá nejistota domácností, které začaly více šetřit a které díky vysoké inflaci posledních let ztratily velkou část svého reálného příjmu. Data také naznačují, že nezaměstnanost by mohla začít růst a že tento rok překročí 4% hranici. To vše zvyšuje nejistotu domácností při nákupu vlastního bydlení. A možná ještě o kousek víc se nejistota zvyšuje, pokud jde o nákup investiční nemovitosti.

15 % za rok 2024?

Je tak opravdu reálné, že i letos budou ceny nemovitostí růst o 10 % a více? Tedy za podmínky, že ČNB dále uvolní monetární politiku a že konkurenční boj na trhu s hypotékami akceleruje snižování komerčních sazeb? Jisté to není. Sice se to hezky předvídá, realita může ale být jinde.

Ceny nemovitostí docela určitě dále porostou. Tím hlavním vlivem bude pomalý proces schvalování a stavby nových nemovitostí. To ostatně zásadně ovlivňovalo ceny na realitním trhu i v předchozích obdobích a zůstává to takový evergreen českého realitního trhu. Poptávka po nemovitostech ovšem nemusí dosáhnout stejného šílenství, jako tomu bylo v letech 2020 a 2021. Kdy po zveřejnění inzerátu k prodeji během prvního dne měla nemovitost několik zájemců a často už i kupce.

Nabídková strana bude nejspíše opatrnější. Přece jenom hypotéky jsou stále docela drahé. K 2% úrokové sazbě je ještě daleko. A pokud začne růst nezaměstnanost, tak si to kdekdo raději rozmyslí. Ceny nemovitostí tak asi dále porostou, ale nejspíše to nebude tak závratné, jak se na první pohled jeví.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Michal

    29 dubna, 2024

    Spíš mi přijde, že je celkově ten trend ne v tom, že by rostly nemovitosti, ale že lidi investují už do vlastních nemovitostí a zvyšují jim hodnotu. Jako vidím to třeba u nás, kdy budeme letos investovat do kombinované sauny od https://www.saunujeme.cz/nase-sauny/kombinovana-sauna/ a celkově prostě zvýšíme hodnotu pozemku, aby se nám bydlelo zase o něco lépe. 🙂

    Odpovědět