20. 05. 2022

Nájemní bydlení je na vzestupu, PSN proto připravuje velké projekty v Praze

V České republice chce většina domácností bydlet ve vlastní nemovitosti. Jenže za poslední dobu se kvůli vysokým cenám bytů a domů, menší dostupnosti hypoték, extrémní inflaci a stejně tak kvůli zdražování stavebních materiálů a prací lidé více poohlížejí po nájemním bydlení. Příliv uprchlíků z Ukrajiny zájem o pronájmy výrazně zvětšil. Na ty nejlepší nabídky se aktuálně hlásí až stovky zájemců. V tuto chvíli se pod vlivem enormní poptávky ceny nájmů začínají dostávat na úroveň jako před covidem, někde ji už překročily. A dostupnost bytů podle expertky společnosti PSN klesá. Ta má ve svém portfoliu zařazeny jednotlivé nemovitosti k pronájmu, chystá ovšem i celé projekty vyhrazené pro nájemní bydlení.

Poptávka po pronájmech v poslední době citelně stoupá a kvůli válce na Ukrajině je nyní mimořádně vysoká. „V současnosti nemáme volný ani jeden byt do nájmu, a pokud se náhodou nějaký uvolní, okamžitě se pronajme. Když to srovnám s dřívějším obdobím, tak v minulosti byt vydržel v nabídce i měsíc, teď je to maximálně týden, ale spíš jen několik dnů,“ tvrdí zástupkyně ředitele komerčních projektů společnosti PSN Helena Hyánková. Podle zveřejňovaných údajů bylo v metropoli v letech 2020 a 2021 celkem k dispozici až 15 000 jednotek, nyní se jedná o necelých 5 000.

Zájem je nadstandardní, byty ale nejsou

V současnosti tak v Praze panuje naprostý nedostatek bytů k pronájmu (analýzy hovoří o nejmenší nabídce za posledních 7 let), zejména těch v nižší cenové kategorii. „Navíc očekáváme, že poptávka nadále poroste. Pro mnoho lidí se stane jediným možným řešením bydlení, pokud se nezmění podmínky hypoték. To se samozřejmě podepisuje na zdražení bytů. Během pandemie u některých klesly ceny pronájmů až o 30–40 %, především u těch dražších. U levnějších šlo o pokles o cca 10 %. V současné době se ceny vrací na původní výši před dvěma lety, někde už ji překročily,“ říká Helena Hyánková. Z dostupných statistik[1] vyplývá, že se průměrná cena pronájmu za 1 m2/měsícčiní v Praze zhruba 370 Kč a v meziročním srovnání se tak zvedla o téměř 24 %. Kromě Jihlavy a Ústí nad Labem se nájmy zvyšují i v dalších krajských městech, například v Pardubicích o 25 %, v Brně skoro o 18 % a v Hradci Králové o více než 12 %.

V Praze mají lidé zájem o byty s dobrým spojením MHD, na lokalitě často tolik nezáleží. Co se týče velikosti, nejlépe a nejrychleji se pronajímají malé jednotky, ale poptávka panuje i po velkých luxusních nemovitostech s terasou a větším počtem ložnic. K nejčastějším klientům patří aktuálně hlavně mladá a střední generace, starší lidé se mezi nimi téměř nevyskytují. „Převažují singles a páry, občas se najdou rodiny s dětmi, ale to je především zahraniční klientela. Z hlediska vybavenosti interiéru každý zájemce preferuje něco jiného. Obecně ovšem upřednostňují, aby byl byt zařízen například vestavěnými skříněmi, světly apod.,“ popisuje zástupkyně ředitele komerčních projektů společnosti PSN.

PSN segment nájemního bydlení posílí

REKLAMA

I s ohledem na současnou náladu na trhu chystá PSN několik projektů určených pro nájemní bydlení. Ty jsou aktuálně ve fázi příprav a developer pracuje na získání všech povolení, aby bylo možno začít s jejich realizací. Jedná se například o renovaci bývalé Městské telefonní ústředny v ulici Fibichova s cca 120 byty nebo rekonstrukci tří činžovních domů v Seifertově ulici. Společnost také intenzivně připravuje projekty v Polské či Muchově ulici. „O všechny naše budovy, ve kterých pronajímáme prostory, se samozřejmě poté i staráme. Rozsah servisu vždy záleží na míře luxusu jednotlivých nemovitostí,“ uvádí Helena Hyánková.

V segmentu pronájmů uzavřela společnost PSN za rok 2021 celkem 113 nových nájemních smluv, 151 jich pak prodloužila. „V minulém roce se jednalo spíše o pokles oproti předchozím letům. Ten letošní se zatím vyvíjí rozhodně lépe, a proto věříme, že se vrátíme na čísla před covidem. V tuto chvíli je poměr našeho portfolia přibližně 80 % prodej a 20 % pronájem. Do budoucna se toto procento ale určitě změní a podíl nájmů posílí. Především se budeme soustředit na přípravu a finalizaci stávajících projektů a rovněž na nákup zajímavých nemovitostí a pozemků, jež by se mohly v této době objevit na trhu. Takové jsme schopni díky dostatku kapitálu rychle koupit a následně přeměnit například na projekt s nájemním bydlením,“ uzavírá Helena Hyánková z PSN.

[1] https://realitymix.cz/statistika-nemovitosti/byty-pronajem-prumerna-cena-pronajmu-1m2-mesic.html