Text: Veronika Hejná

03. 08. 2021

Nedostupnost vlastního bydlení bude zvyšovat ceny nájmů ve velkých městech. V Praze až o 20 % ročně, v Brně o 10 %

Ceny na trhu nemovitostí prudce rostou a zájem o hypotéky se i přesto stále zvyšuje. ČNB se obává o stabilitu realitního trhu, a proto chystá nové regulace. Jako důsledek nastane nedostupnost vlastního bydlení pro mnoho lidí. Druhotným efektem bude tlak na růst nájmů. Podle kvalifikovaného odhadu analytiků ze společnosti Garantovanynajem.cz se budou nájmy zvyšovat zejména ve velkých městech. A to už nyní s koncem léta. V příštích 12 měsících se například v Praze odhaduje průměrný růst nájmů o 20 %. V Brně a jiných velkých městech až o 10 %. Jediný zvrat může nastat v případě další uzávěry kvůli koronaviru.

Během minulého roku se z důvodu koronavirové situace snižovaly ceny nájmů v Praze i Brně. Bylo tomu tak z větší části kvůli odlivu zahraničních turistů, kteří pro svůj pobyt využívali bytové jednotky nabízené službou Airbnb, a zároveň absenci studentů ve větších městech. Ti mnohdy k pobytu přes školní rok využívají cenově výhodné sdílené byty a pokoje. Aby prostory neležely takříkajíc ladem, nabízeli majitelé své bytové prostory za nižší ceny k dlouhodobým pronájmům, čímž se postupně podařilo nalákat zájemce a výrazně oživit poptávku na trhu. Nízké ceny nájmů se však dlouhodobě neudrží, naopak budou během následujících měsíců reagovat na vyšší poptávku z důvodu menší dostupnosti hypotečních úvěrů.
Odborníci potvrzují, že nízké ceny nájmů již dlouho nevydrží. Naopak varují před výrazným zdražením, které nás v průběhu roku čeká. „Během nadcházejících dvanácti měsíců očekáváme výrazné zvýšení cen nájmů. V Praze počítáme s rekordním navýšením, a to až o 20 %.V Brně a v dalších velkých městech pak o 10 %. Vše ale za předpokladu, že bude koronavirová situace nadále stabilizovaná. V levnějších lokalitách pak očekáváme cenovou stagnaci nebo mírný nárůst, který však bude v souladu s inflací,“ komentuje situaci na trhu Viktor Mejzlík, obchodní ředitel společnosti GarantovanyNajem.cz.
K zvyšování cen nájmů přispívá i menší dostupnost vlastních nemovitostí
Touha po vlastním bydlení přispěla ke skokově rychlému nárůstu cen nemovitostí v Praze i Brně. Překvapená byla i řada investorů a odborníků, kteří během koronavirové pandemie očekávali zcela opačný vývoj. V Brně dokonce stoupaly ceny nemovitostí ještě 2x rychleji než v Praze. Podle dat webu realitymix.cz se od března do května 2021 zvýšily ceny nemovitostí v Praze o 2,9 %, zatímco v Brně o 6,9 %. „Velký nárůst zájmu o vlastní nemovitost vedl samozřejmě i ke značnému navyšování cen, a to nejen těch přímo inzerovaných. K prodeji nemovitostí může být využita i forma prodeje aukcí či obálkových metod, při kterých finální cena nemovitosti může značně stoupnout,“doplňuje Viktor Mejzlík.
Zvyšování cen se odrazilo i na vysokém počtu žádostí o poskytnutí hypotečních úvěrů. Banky tak během letošního roku plánují postupné navyšování základních úrokových sazeb, což bude mít celkový dopad na zvyšování pořizovacích nákladů. Podle některých členů rady ČNB by stabilizaci cen nemovitostí pomohlo také vyšší zdanění nemovitostí pořizovaných jako investice. Velká část těchto tzv. investičních bytů je kupována v hotovosti a úvěrovými nástroji se tyto hotovostní transakce nedají přímo ovlivnit.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek