04. 12. 2019

Nejen nové stavby, ale i rekonstrukce čekají od ledna změny

Od 1. ledna 2020 budou muset všechny domy, pro které je podána žádost o stavební povolení, splňovat nový energetický standard. Stále však panují nejasnosti o tom, jaký bude mít nová povinnost dopad a jak se bude dotýkat například rekonstrukcí rodinných domů.

Jak napovídají data Českého statistického úřadu, počet stavebních povolení v posledních měsících vzrůstá. Do letošního září bylo v rámci meziročního srovnání vydáno nejvíce stavebních povolení na rodinné a bytové domy od roku 2009. Jedním z faktorů, který je ovlivňuje, jsou také obavy stavebníků z neschopnosti dodržet přísnější energetické požadavky, které vyplývají z nové povinnosti projektovat a stavět domy s téměř nulovou spotřebou energie (NZEB). Snaží se tak získat stavební povolení ještě před začátkem nového roku, kdy NZEB vstoupí v platnost. „Stavebníci si kvůli nedostatku informací bohužel často neuvědomují, že se ve standardu odpovídajícím novým podmínkám již několik let staví drtivá většina rodinných domů,“ vysvětluje Petr Vaněrka, generální ředitel společnosti PRO-DOMA.
Rekonstrukce? Jen některé
Nová povinnost se dotkne také rekonstrukcí, ale pouze takových, u kterých je vyžadováno stavební povolení. „Jde o rozsáhlé rekonstrukce, při kterých se zásadně mění charakter stavby,“ dodává Petr Vaněrka z PRO-DOMA. V případě menší renovace si stavebník často vystačí s ohlášením stavby, které NZEB nepodléhá. Výjimku z NZEB pak tvoří malé chaty a rekreační objekty, kostely či památkově chráněné budovy.
Podle odborníků se nová vyhláška v cenách staveb zásadně neprojeví. Spíš než do cen stavebních materiálů se promítne do investic za zateplení nebo technologií jako jsou tepelná čerpadla, fotovoltaické či solární panely. Bude také přibývat domů, které využívají vlastní zdroje energie.
Pravidla vychází ze směrnice Evropského parlamentu z roku 2010, která vznikla v rámci dlouhodobé snahy snižovat emise oxidu uhličitého. Standardy si státy mohly upravit podle sebe a Česká republika je nastavila v novele z roku 2013 o hospodaření energií.
Tisková zpráva PRO-DOMA

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek