EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

16. 01. 2023

0 komentářů

Kupujete nemovitost? Udělejte si představu o energetické spotřebě

 

Při koupi nemovitosti má prodávající povinnost předat kupujícímu průkaz energetické náročnosti budovy. Průkaz sám o sobě ale pro komplexní představu o spotřebě energie na údržbu nemovitosti nepostačuje. Na co nezapomenout?

Loading



 

„Průkaz energetické náročnosti budovy označuje hospodárnost budovy na stupnici od A do G, kdy A označuje nejúspornější budovu, zatímco G znamená mimořádně nehospodárnou budovu,“ vysvětluje Ondřej Preuss, zakladatel služby Dostupnyadvokat.cz.

„V případě prodeje nemovitosti přeložení průkazu platí téměř vždy, výjimku tvoří pouze bezúplatné převody či převody v rámci dědického řízení,“ dodává Preuss.

Zároveň není nutno vyhotovovat průkaz při prodeji družstevního bytu, nejde totiž o převod nemovitosti, ale členského podílu.

Informace o energetické náročnosti v inzerátu

Zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií ukládá povinnost zajistit uvedení klasifikační třídy energetické náročnosti ve všech informačních a reklamních materiálech týkajících se prodeje nebo pronájmu budovy nebo jednotky.

REKLAMA

Vyhotovený průkaz energetické náročnosti budovy nebo jednotky pak musí prodávající či pronajímatel předložit zájemci o koupi nebo nájem nejpozději při podpisu kupní, resp. nájemní smlouvy.

„Pokud průkaz energetické náročnosti v době přípravy inzerátu nemáte zpracován, můžete sice splnit svou povinnost informovat o energetické náročnosti budovy tím, že uvedete nejhorší třídu G, ale přesto platí, že nejpozději při podpisu kupní smlouvy musí prodávající kupujícímu průkaz energetické náročnosti předat,“upozorňuje Jan Boruta, jednatel společnosti FérMakléři.cz.

Nahrazení průkazu vyúčtováním

Zákon upravuje i situaci, kdy společenství vlastníků jednotek nevydá na žádost vlastníkovi jednotky průkaz o energetické náročnosti. V takovém případě lze průkaz nahradit vyúčtováním dodávek elektřiny, plynu a tepelné energie pro příslušnou jednotku za uplynulé tři roky.

Tento postup má však svá úskalí.

„Při prodeji a pronájmu nemovitosti totiž mohou být doložené účty za energie zavádějící. Je jasné, že rodina s dětmi bude mít ve stejné nemovitosti mnohem větší spotřebu než například senior bydlící sám,“ připomíná Boruta.

Aby měl kupující lepší představu o energetické spotřebě nemovitosti, měl by mít k dispozici kromě průkazu energetické náročnosti budovy také vyúčtování energií, ale i informace o počtu obyvatel a jejich zvyklostech. „Například zda používají úsporné spotřebiče nebo jsou často mimo domov. Kombinace těchto informací vytvoří nejpřesnější představu o možné spotřebě energií,“ uzavírá Jan Boruta.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *