10. 12. 2019

Subjekty:
M&M reality

Nemovitosti na horách se navzdory vysokým cenám stále dobře prodávají

PRAHA, 10. 12. 2019 – Ceny rekreačních nemovitostí v tuzemských horských lokalitách stále mírně rostou, tempo růstu ale oproti předchozím třem letem zpomalilo. Nejdráž je v okolí krkonošských lyžařských center, kde se průměrná cena nových apartmánů pohybuje okolo 105 tisíc korun za metr čtvereční. Dalšími žádanými horskými lokalitami jsou například Jizerské hory, Šumava nebo Beskydy.

Mezi lety 2016 a 2018 podražily rekreační nemovitosti v žádaných lokalitách tuzemských hor až o polovinu. Na konci loňského roku byly až o 15 procent výš než v prosinci 2017. Letos podle statistik společnosti M&M Reality podražily už jen v řádu jednotek procent.  „Ceny nemovitostí na horách od začátku roku 2019 stále mírně rostou, ale celkově meziročně podražily nanejvýš o 5 procent. Poptávka je vlivem opatření ČNB o něco slabší než v předchozích letech, přesto ale stále převyšuje nabídku. Prodávají se i skutečně luxusní nemovitosti a nadále se prohlubuje rozdíl mezi lukrativními horskými středisky a podhůřím,říká k tomu oblastní manažer společnosti M&M Reality Jan Bareš.
Nejlukrativnější lokalitou Krkonoš je Špindlerův Mlýn, žádané jsou také Pec pod Sněžkou, Rokytnice nad Jizerou, Jánské Lázně či Harrachov. Průměrná cena nových apartmánů se zde pohybuje okolo 105 tisíc korun za metr čtvereční s tím, že ve Špindlerově Mlýně je o něco vyšší a například v Harrachově nižší.
Také ceny chalup v Krkonoších se odvíjejí od konkrétní lokality, respektive ceny pozemku. „Cena nového domu je dnes všude přibližně stejná, a to 30 až 35 tisíc korun za metr čtvereční podlahové plochy. Rozdíly jsou tedy dány tržními cenami pozemků. Ty se dnes ve Špindlerově Mlýně pohybují okolo 5 tisíc korun za metr čtvereční, zatímco třeba ve Vrchlabí mezi 1,5 až 2 tisíci korun. U starších chalup je to podobné, cena se vždy odvíjí od podlahové plochy a právě ceny pozemku v dané lokalitě,“ přibližuje Jan Bareš.
O nemovitosti v Krkonoších mají zájem hlavně obyvatelé různých českých velkých měst, v mnohem menší míře pak Němci či Holanďané. Rovněž poptávce v Jizerských horách dominují Češi. „V posledních letech je v celorepublikovém měřítku patrné, že se do našich hor vrací česká klientela. V našem regionu to napomohlo rozvoji kvalitního hoteliérství, rozrůstá se nabídka gastro služeb, wellness i dalších možností využití volného času v případě nevlídného počasí,“ říká k tomu Renáta Beitlová z pobočky společnosti M&M Reality v Jablonci nad Nisou. Beskydy hlásí největší poptávku ze strany obyvatel Ostravska. Poněkud specifická je z tohoto pohledu Šumava, kde je silná skupina kupujících tvořena lidmi německé národnosti, kteří si zde pořídí levnější bydlení, přičemž ale za prací dojíždějí na německou stranu hranice.
Nejžádanějšími lokalitami Jizerských hor jsou Bedřichov a Janov nad Nisou. „Stavební pozemky se v těchto obcích aktuálně prodávají za zhruba 3 tisíce korun za metr čtvereční. Ceny nových apartmánů se pohybují v rozmezí od 77 do 97 tisíc korun za čtvereční metr. Za byt 1+kk o 44 metrech čtverečních kupující běžně zaplatí skoro 4 miliony korun a cena za 2+kk o 76 metrech čtverečních začíná na 6 milionech,“ popisuje Renáta Beitlová
Nejčastěji poptávanou nemovitostí je podle ní malá horská chalupa. „Aktuálně máme v nabídce například chalupu o dispozicích 3+1, s pozemkem přes 3 000 metrů čtverečních, vyžadující částečnou rekonstrukci, za cenu 6,2 milionu korun. Loni by stála zhruba stejně, ale koncem roku 2015 se srovnatelné nemovitosti prodávaly za ceny okolo 4,5 milionu,“ uvádí příklad Beitlová.
Také v Beskydech mají lidé zájem o rekreační nemovitosti, mezi dlouhodobě nejvyhledávanější lokality patří Ostravice, Čeladná či Morávka. „Mezi lety 2015 a 2019 došlo v těchto lokalitách k výraznému nárůstu cen. Dá se říci, že horská chata o podlahové ploše 90 metrů čtverečních, jež se v roce 2015 prodávala za 700 tisíc korun, je dnes prodejná za 1,9 milionu,“ popisuje regionální ředitel pro Moravskoslezský kraj společnosti M&M Reality Michal Bukowski.
Častým modelem je, že majitelé horský apartmán či chalupu částečně využívají pro vlastní rekreaci a z části pronajímají. Formou krátkodobých pronájmů tak lze kompenzovat vyšší pořizovací náklady. „Například na Šumavě je za účelem pronájmů největší zájem o lokality Kvilda, Borová Lada, Horská Kvilda, Zadov, Modrava, Srní a Kašperské Hory. Cena ubytování se zde pohybuje v průměru okolo 580 korun za osobu a noc, a to jak v penzionech, tak v soukromých apartmánech,“ říká Stanislav Pouzar, oblastní manažer pro Jihočeský kraj společnosti M&M Reality. V krkonošských lyžařských centrech se ubytujete v průměru za 750 korun, v Jizerských horách za 600 korun za osobu a noc. Ceny malých rodinných penzionů stojících více stranou od lyžařských vleků mohou být i poloviční. Naopak dvojnásobek zpravidla zájemci zaplatí v období Vánoc a Silvestra.