20. 12. 2018

Nové byty v Budapešti, Varšavě nebo Bratislavě jsou levnější než v Praze: ale jen v absolutních číslech

Nové byty v hlavních městech visegrádské čtyřky se nejlevněji dají pořídit v Maďarsku, kde za ně zákazníci zaplatí za metr čtvereční zhruba o polovinu méně než v Česku. Ve Varšavě vyjde obdobný byt v průměru o 35 procent laciněji a v Bratislavě zákazníci za byt zaplatí o čtvrtinu méně. Ovšem v Praze mají obyvatelé ve stejném poměru vyšší příjmy a přitom jen o málo vyšší nebo shodné životní náklady.

Ceny nových bytů se kontinuálně zvyšují v celé Evropě. V Praze za první pololetí roku 2018 vzrostly o 24 procent a za metr čtvereční v průměru dosáhly 94 tisíc korun. Průměrná cena v Bratislavě rostla jen o necelých osm procent a v českých korunách se za metr plochy platí 73 tisíc. Ve Varšavě se průměrná cena za metr čtvereční nového bytu meziročně zvedla o více než osm procent a aktuálně se v přepočtu pohybuje okolo 57 tisíc korun.
Z pohledu Čechů vychází nákup nového bytu nejlépe v Budapešti. Průměrná cena se sice již pár let zvyšuje o 15 až 20 procent, ale i tak je nyní v přepočtu zhruba na 47 tisících korun za metr čtvereční. „V cenách jsou ale velké rozdíly mezi jednotlivými částmi města, takže v exkluzivních lokalitách se vyrovnávají těm českým. Například padesátimetrový byt v blízkosti Dunaje vyjde v přepočtu na 3 miliony korun. Ale stometrový byt na Váci utca, což je obdoba Pařížské ulice v Praze, stojí přes 11 milionů korun,“ popsal pro ilustraci situaci v maďarské metropoli Tal Grozner, ředitel developerské společnosti Star Group, která působí v několika zemích Evropy a v USA.
I přes poloviční cenu za metr nového bytu je na tom hůře obyvatel Budapešti než Prahy. Za jeho nákup vydá téměř jedenáctinásobek průměrného ročního příjmu. Tedy o půl měsíčního platu více než obyvatel Prahy. Přitom měsíční výdaje na chod domácnosti má jen o deset procent nižší, než jaké jsou v Praze, a to při průměrném příjmu v přepočtu 27 500 korun. Podobné je to i v Polsku. A v Bratislavě jsou oproti Praze některé výdaje dokonce vyšší, při průměrné mzdě v přepočtu o 3 tisíce Kč nižší.
Důvodů k růstu cen je hned několik. Předně stoupají mzdy, které se promítají jako vstupy do všech dalších cen. V posledních letech kvůli poptávce výrazně podražily stavební práce a jejich subdodávky. Boom ve stavebnictví zdražil stavební materiály, navíc některé jsou dnes doslova nedostatkovým zbožím. A dalším výrazným faktorem zvyšujícím cenu nemovitostí je dlouhodobý nedostatek nových bytů na trhu.
„Developeři by stavěli více, ale potřebují zkrátit délku stavebního řízení, jinak se situace bude ještě zhoršovat. Až počet nových bytů převýší poptávku, mohl by se růst jejich cen zpomalit,“ popsal Tal Grozner, co by pomohlo vyřešit nepříznivou situaci v nabídce a cenách rezidenčního bydlení ve velkých městech.
Tisková zpráva Star Group

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek