13. 11. 2020

Nové statistiky: Počet lidí v exekuci meziročně klesl o 70 000

Nejnovější statistiky Exekutorské komory ČR potvrzují dlouhodobý trend poklesu počtu exekucí i povinných. Exekutorská komora ČR momentálně eviduje 720 tisíc povinných. I přes nelehkou koronavirovou situaci, kdy řada expertů v letošním roce předpokládala nárůst exekucí, je tak celkový počet fyzických osob v exekuci meziročně o 70 497 nižší. Proti těmto osobám je vedeno 4 300 000 exekucí, od začátku roku 2020 došlo tedy k úbytku o 169 649.

„Včera jsme varovali před neodůvodněným strašením veřejnosti, která je od března pod permanentním tlakem médií. Jsem velmi rád, že dnes můžeme prezentovat čísla dodávající optimismus,“ říká prezident EKČR Vladimír Plášil. Exekutorská komora ČR již dříve informovala, že se od začátku koronakrize situace v České republice nejenže výrazně nezhoršuje, ale dokonce se počet exekucí i povinných kontinuálně snižuje.
Na konci loňského roku bylo evidováno celkem 4 500 000 exekucí, přičemž celkový počet povinných byl 790 000. To znamená v porovnání s novými statistikami významný pokles, který pokračuje i během pandemickou epidemií ovlivněném roce. Výsledky průzkumu Eurostatu potvrzující, že Češi jsou mezi zeměmi EU národem nejméně ohroženým chudobou, dokreslují momentální stav.
Exekutorská komora ČR však i přes optimistická čísla nebere současnou koronavirovou situaci na lehkou váhu a čísla o počtu exekucí neustále sleduje a analyzuje. Zároveň ovšem varuje před nepromyšlenými a zbrklými legislativními změnami, které poškodí věřitele, a to zejména ty drobné. Ve stínu epidemie se totiž rozrůstá skupina povinných, kteří zneužívají výhod, které současná situace a s ní spojené úlevy nabízí, a své dluhy záměrně ignorují a nesplácejí.