10. 02. 2021

Nové statistiky: Počet nových exekucí meziročně poklesl o 25 procent

Nejnovější statistiky potvrzují, že dlouhodobý trend poklesu počtu nových exekucí pokračuje. V lednu bylo nařízeno 30 457 exekucí. V lednu loňského roku bylo evidováno 40 909 exekucí, meziroční pokles tak činí 25 %.

„Bez ohledu na koronavirovou situaci pokles nově zahájených exekucí pokračuje. Těší nás, že se naše předpoklady naplňují,“ hodnotí nejnovější statistiky viceprezident Exekutorské komory ČR Jan Mlynarčík.
Podle aktuálních dat Ministerstva spravedlnosti nic nenasvědčuje pesimistickým předpovědím o skokovém růstu počtu exekucí, kterými je veřejnost v posledních měsících nezodpovědně strašena. „Situaci samozřejmě pečlivě monitorujeme, nebereme koronavirovou situaci na lehkou váhu. Nové statistiky však potvrzují, že fabulace, které byly šířeny v médiích, neměly žádný reálný základ,“ dodává Jan Mlynarčík.
V dohlednu je ale konec vymahatelnosti práva v ČR, jak již v předešlých tiskových zprávách Exekutorská komora ČR varovala. Je nutné co nejrychleji najít řešení vícečetných a marných exekucí. Ostatní předvolební iniciativy pouze odvádí pozornost od skutečných problémů.