10. 02. 2022

Nový trend v pracovních benefitech: Central Group nabízí zaměstnancům čtyřdenní pracovní týden s volnými pátky

Společnost Central Group zavedla pro zájemce z řad zaměstnanců čtyřdenní pracovní týden s volným pátkem a další nadstandardní benefity umožňující lépe skloubit osobní a pracovní život. Razí tak trendy populární zejména v zahraničí, které nejsou na domácím trhu tolik obvyklé. Největší český rezidenční stavitel, který stále roste a nabírá v nové vlně další pracovníky, si také dlouhodobě zakládá na transparentním a nediskriminačním systému odměňování zaměstnanců.

Benefity jsou pro mnohé uchazeče o práci důležitým faktorem při zvažování pracovní nabídky. Podle řady studií také vychází, že velká část zaměstnanců by dala přednost dodatečným benefitům před zvýšením platu.

Benefity umožňují skloubit osobní a pracovní život

Zaměstnanci Central Group mají dlouhodobě možnost využívat pružnou pracovní dobu. Ta je od nového roku ještě rozšířena na příchod na pracoviště mezi sedmou a devátou ranní a odchod mezi šestnáctou a devatenáctou hodinou odpoledne. Pátky jsou zkrácené s povinností být na pracovišti mezi 9:00 a 13:30. „S měsíčním rozsahem pracovní doby mohou nově zaměstnanci hospodařit i tak, že si v průběhu měsíce napracují jeden volný pátek v měsíci,“ říká výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

Největší změnu v HR strategii nicméně od nového roku v Central Group představuje možnost využít čtyřdenní pracovní týden s volnými pátky. V praxi takové zkrácení pracovního úvazku představuje delší pracovní dobu v pondělí až čtvrtek, konkrétně práci v těchto dnech devět hodin denně s přestávkou na půl hodiny. Pracovní úvazek i mzda se v takovém případě krátí o 15 %. Zaměstnanci tak mají možnost například více času trávit s dětmi či využít prodloužené víkendy na cestování.

REKLAMA

„Naše zkušenost i průzkumy ukazují, že zkrácený pracovní týden a flexibilní pracovní doba patří dlouhodobě k nejžádanějším benefitům. A mladší generace kladou důraz na work-life balance dvojnásob. Ostatně pozitivní dopady na zaměstnance, kteří mají více volného času, potvrzují také vědecké studie,“ říká výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková a dodává: „Uchazeči si nás vybírají také proto, že nabízíme pět týdnů dovolené a tři týdny neplaceného volna, což jsou celkem dva měsíce volna v roce. To už se dají zvládnout třeba i hodně náročné cestovatelské plány.“

Central Group nabízí svým zaměstnancům široký výběr benefitů

Velká firma s rodinným prostředím

Společnost Central Group za 28 let své existence vyrostla z malé firmy o několika zaměstnancích do velké developerské společnosti o třech stovkách zaměstnanců s rozvětvenou, ale plochou organizační strukturou. Zaměstnanci tak nejsou podřízeni několika vedoucím, dává jim to větší samostatnost v jejich každodenních pracovních činnostech a firmě toto nastavení umožňuje pružnější rozhodování.

REKLAMA

„V dnešní době máme téměř 300 zaměstnanců a stále rosteme. Přesto se snažíme o zachování rodinného prostředí se zájmem o každého jednotlivce. Maximální péči věnujeme nováčkům, u kterých klademe důraz nejen na jejich pracovní zaškolení, ale i na jejich pohodové začlenění do týmu. Chceme, aby se naši lidé u nás cítili dobře a na rozdíl od práce v odosobněných nadnárodních korporacích věděli, pro koho pracují a proč,“ říká Tomášková a doplňuje: „Jsme dobrý tým a abychom udrželi pracovní pohodu a úsměv na tváři, pořádáme pravidelně firemní akce a podporujeme organizačně i finančně společné mimopracovní aktivity. Myslíme také na rozvoj našich zaměstnanců, a proto investujeme do jejich vzdělání. No a samozřejmě se u nás najde i mnoho dalších zajímavých benefitů.“ Mezi ně patří příspěvek na stravování, karta Multisport, zaměstnanecké půjčky, slevy na výrobky a materiál od spolupracujících dodavatelů, výhodné mobilní tarify pro zaměstnance a rodinné příslušníky nebo bezplatné právní a účetní konzultace v soukromých záležitostech.

Transparentní a spravedlivé odměňování

Pro vedení i zaměstnance Central Group je důležitá také transparentní a férová politika v oblasti odměňování. „U pozic, které potřebujeme obsadit, zveřejňujeme vždy platové ohodnocení. Každý tak ví, s čím může počítat a jaký je plat na dané pozici. Tím bráníme potenciálním nespravedlnostem mezi platy mužů a žen a stávajících a nově nastupujících zaměstnanců,“ vysvětluje Michaela Tomášková. „Oceňujeme šikovné, výkonné a loajální zaměstnance. A každý má u nás možnost vypracovat se s nadsázkou řečeno „od píky“ až na významné vedoucí pozice,“ uzavírá.