18. 03. 2022

O stavební materiál bude velký zájem. Poptávka po cihlách se zvyšuje

S příchodem teplejšího počasí se na své pozemky vrací i chataři a lidé, kteří mají své domy rozestavěné. Stavebnictví začíná sezóna, proto už teď roste poptávka po cihlách, sádrokartonových desek, dřevu, zateplovacích systémů atd.

Už od února jsme zaznamenali vyšší poptávku po cihlách. Lidé chtějí začít stavět nebo dostavět své domy a chaty co nejdříve. Důvodem jsou zprávy o další vlně koronaviru a celosvětový růst cen nejen energií,“ podotýká Rosťa Koritar, projektový manažer společnosti NeoBauTrade.

Jak drobní stavitelé, tak i velké firmy se už loni potýkali s vysokými cenami napříč stavebnictvím. Bohužel rostoucí ceny energií, zejména plynu, který je třeba nedílnou součástí procesu výroby cihel a inflace celkově, má za následek další cenový růst. V této chvíli se dá jen velmi těžko odhadnout, kde se ceny zastaví, proto se lidé hlásí o dodávku cihel ještě ze starých zásob a cen, které však již nikde nejsou k dispozici a snaží se koupit to, co se během zimy podařilo vyrobit, a nebylo již dopředu rezervováno,“ vysvětluje Rosťa Koritar.

Ceny cihel vzrostly během roku zhruba o 35 procent. S novou sezónou očekává společnost NeoBau Trade další nárůst o 20 procent. Čeho je málo a zásadně se zvedly vstupní náklady, je logicky drahé, takže zvyšující se poptávka jen požene ceny ještě výš. Dalším problémem jsou na maximum vytížené cihelny, které nestíhají v požadovaném čase pokrýt poptávku so svých produktech a narazily na své výrobní maximum.

Nesmíme opomenout ani problémy s logistikou, kdy už delší dobu se potýkáme s nedostatkem přepravních kapacit a v poslední době také s nárůstem ceny za dopravu při rostoucích cenách za pohonné hmoty.