08. 08. 2023

Pololetní objem mimobankovního financování ČLFA vzrostl na 108 miliard, zájem byl o osobní automobily i fotovoltaická zařízení

Za prvních šest měsíců letošního roku poskytly členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) financování v objemu 108 miliard korun. Meziročně mimobankovní financování stouplo o 5,5 %. Dynamicky roste zájem o nákup osobních automobilů. Členové ČLFA poskytli o čtvrtinu více finančních prostředků na pořízení osobních vozů v porovnání s prvním pololetím minulého roku. O téměř 70 % vzrostlo financování fotovoltaických zařízení.

V oblasti financování podnikatelských subjektů bylo profinancováno 94 miliard Kč (meziročně +6 %). Financování zboží a služeb pro spotřebitele bylo v objemu 14 miliard Kč, meziročně téměř +5 %.

„Mimobankovní financování v České republice stále pokračuje v růstu a je významným faktorem, který pomáhá opět nastartovat ekonomický růst a prosperitu. Finanční prostředky, které poskytly členské společnosti firmám, podnikatelům a spotřebitelům směřovaly nejenom na nákup nových osobních vozů, ale také do oblasti technologií, na nákup IT techniky nebo do pořízení fotovoltaických zařízení. Právě tato oblast prudce roste a je výsledkem našeho úsilí podporovat obnovitelné zdroje energií, ale také bezemisní dopravu,“ uvedla Jana Hanušová, předsedkyně představenstva ČLFA.

Na pořízení silničních dopravních prostředků poskytly mimobankovní finanční společnosti za první pololetí letošního roku financování v objemu 44 miliard korun (meziročně +16 %). Z toho 29 miliard korun směřovalo k pořízení osobních vozidel (+25 %). Díky financování členských společností ČLFA bylo zakoupeno 33 156 nových osobních vozidel. Tento pozitivní vývoj se také promítl na podílu ČLFA u prvně registrovaných nových osobních vozů za prvních šest měsíců letošního roku, který výrazně stoupnul z 25 na 29 %.

Na pořízení strojů a zařízení poskytli členové ČLFA od ledna do června 2023 financování v objemu necelých 17 miliard korun, meziročně o 4 % více. Na factoringové společnosti, které jsou členy Asociace factoringových společností ČR (AFS ČR), byly postoupeny pohledávky celkem za 141 miliard Kč (-1,4 %).

REKLAMA

Finanční instituce sdružené v ČLFA poskytly na financování zejména investičních záměrů domácností v 1. pololetí 14 miliard Kč (meziročně +5 %).

Ke konci prvního pololetí 2023 spravovaly členské společnosti ČLFA přes jeden milion aktivních leasingových a úvěrových smluv. Pohledávky z těchto smluv dosáhly 282 miliard korun.

Česká leasingová a finanční asociace sdružuje 37 členských společností ze sektoru mimobankovního financování. V oblasti podnikatelského financování reprezentují více než 86 % trhu, u spotřebitelského financování je to 86 % trhu. U faktoringu dokonce 97 % trhu.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.51 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu