07. 09. 2016

Praha a jednotlivé městské části letos privatizují 2 400 bytů

• Ve vlastnictví hl. m. Prahy a jednotlivých městských částí je aktuálně 5,7 % pražského bytového fondu

Po roce 1991 přešlo do vlastnictví hl. m. Prahy 194 tisíc bytů. V důsledku privatizace a prodejů se jejich počet každoročně snižoval a v roce 2003 dosáhl počtu 100 tisíc. K 31. květnu 2016 vlastnila Praha 35 000 městských bytů (přibližně 18 % původního fondu), kde 26 000 bytů bylo svěřeno do správy jednotlivým městským částem a 9 000 bytů bylo ve správě Magistrátu hl. m. Prahy.

„Účelem naší analýzy je především poskytnout souhrnná data o městském bytovém fondu v Praze, protože tyto informace v přehledné formě chybí. Vedle mapování současného stavu jsme se zaměřili na plány města a jeho částí na privatizaci,“ říká Pavel Kliment, partner KPMG Česká republika odpovědný za sektor nemovitostí.

V Praze aktuálně připadá 36 obyvatel na jeden městský byt. Pro srovnání v Ústí nad Labem je to obyvatel 167 a v Brně 13. „Praha není nucena intenzivně řešit potřebu získání nových obecních bytů pro sociální účely jako Ústí nad Labem nebo Liberec, data nám ale dávají širší pohled na situaci nejen sociálního bydlení,“ říká Pavel Dolák, Senior Manager KPMG Česká republilka a dodává: „Studie uvádí i srovnání s metropolemi v okolních zemích, i když zde je nutné brát v potaz rozdílnou situaci v nájemním bydlení a historický vývoj. Za pozornost stojí Bratislava, kde v posledních letech roste výstavba sociálních obecních bytů kvůli potřebě navýšit jejich nedostatečnou kapacitu.“

Z detailního přehledu městských bytů na území Prahy vyplývá, že nejvíce jich v poměru k celkovému bytovému fondu nalezneme na Praze 14, 2, 17 a 19. Nejvíce privatizací pak plánují Praze 2, 3 a 9.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek