20. 09. 2021

Praha hlásí vyprodáno i přes rekordní ceny. Střední třída dosáhne jen na pronájmy

Rekordní ceny a zároveň rekordní prodeje by měly ohlašovat realitní bublinu. Splasknutí ale nepřichází a byty v metropoli jsou prakticky vyprodány. Jen za první pololetí se prodalo 4 750 bytů, tedy téměř stejně jako za celý rok 2020. Z pražského trhu postupně odchází střední třída, která přesouvá svůj zájem do Středočeského kraje. Více o motivaci zákazníků prozrazuje Peter Višňovský, ředitel realitní kanceláře LEXXUS.

„Sen střední třídy o vlastním dostupném bydlení se definitivně rozplynul. Každý, kdo v metropoli dokáže dosáhnout na vlastní byt, nakupuje. Méně movití pak míří do nájmu či své peníze investují mimo hlavní město, nejčastěji do nemovitostí ve Středočeském kraji,”přibližuje uvažování kupujících ředitel realitní kanceláře LEXXUS Peter Višňovský.

Rekordní prodeje dokazují, že lidé vidí v nemovitosti ochranu před hrozící inflací a do budoucna nezávislost na státu. „Lidé nevěří, že dosáhnou na rozumné penze a příjem z pronájmu je skvělou investiční strategií. Dlouhodobý růst ceny bytu je příjemný bonus,”říká Višňovský.

Nájem nebo hypotéka? Rozdíl v zisku je 5,8 milionu za 15 let
Zejména nižší nájmy v Praze zatím mluví spíš pro nájemní bydlení. V investičním horizontu patnácti let však vlastnické bydlení vítězí. „Investice do vlastního bydlení je minimální risk. Jeho výhodou je pravidelný příjem a růst hodnoty nemovitosti v čase. Člověku se tak za několik let otevírá paleta možností, jak se svým majetkem naložit,”vysvětluje Višňovský s tím, že pokud se člověk zamyslí, je zřejmé, že investovat do vlastního a takto spořit na stáří je výhodnější cesta než pouze platit roky nájem.

Ředitel realitní kanceláře pro srovnání uvádí příklad:

Pokud si zájemce v roce 2005 pronajal byt na Praze 9 o velikosti 2+kk, který v roce 2010 vyměnil za 3+kk a patnáct let platil průměrný tržní nájem, do roku 2020 zaplatil na nájemném 2,35 milionu.

Pokud si ale zájemce půjčil v roce 2005 na stejný byt o velikosti 2+kk celou částku, půjčil si 2,2 milionu. Po pěti letech se rozhodl pro prodej a koupil opět na hypotéku byt 3+kk za 3,8 milionu, díky zhodnocení v řádu let vlastnil v roce 2020 nemovitost v hodnotě 8 milionů. Ve chvíli, kdy by byt v roce 2020 za tržní cenu prodal a splatil hypotéku, vydělal by 3,45 milionu.

Z tohoto pohledu pak nepřekvapuje, že zájemců o koupi nemovitostí je stále mnoho – i přes výnosy, které se v Praze průměrně pohybují jen pod 3%. „Bytů je s ohledem na rychlost povolování nové výstavby či na nedostatek stavebních materiálů a pracovní síly málo. Atraktivní jsou i hypoteční úroky, které se zatím stále drží pod 3%. Tedy pod aktuální úrovní inflace” uzavírá Višňovský s tím, že kvůli přehřátému trhu k propadu cen v dohledné době nedojde.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek