28. 05. 2021

Pražské zastupitelstvo dalo Klimatickému plánu zelenou. Životní náklady v metropoli díky tomu udržíme na únosné úrovni, věří Hlubuček

Zastupitelstvo hl. m. Prahy na svém zasedání 27. května 2021 schválilo Klimatický plán hl. m. Prahy pro rok 2030, který předložil náměstek primátora pro životní prostředí Petr Hlubuček (STAN). Dokument počítá se snížením objemu produkovaných emisí oxidu uhličitého o 45 % oproti roku 2010, čehož se má dosáhnout realizací 69 konkrétních opatření. Finální znění plánu doznalo dílčího zpřesnění na základě pozměňovacích návrhu přijatých zastupitelstvem. Klimatickému plánu vyjádřila podporu i Hospodářská komora hl. m. Prahy.

Schválené znění strategického dokumentu je výsledkem více než roční práce několika pracovních skupin pod vedením náměstka primátora hl. m. Prahy pro oblast životního prostředí Petra Hlubučka (STAN). „Abychom se stali technologicky inovativním a ekologicky udržitelným městem budoucnosti, musíme nejdříve chtít a mít jasný plán, jak toho dosáhnout,“ zdůrazňuje náměstek a dodává: „Klimatický plán je zároveň odpověď, jak udržet náklady domácností na energie v metropoli na únosné úrovni i v budoucnosti. Už dnes je například cena emisních povolenek tak vysoká – 55 euro za tunu CO2 –  doba uhelná skončí nejspíše mnohem dříve než v roce 2038, jak předložila Uhelná komise. Přechod na obnovitelné zdroje energií a maximalizace energetických úspor se stává vedle ekologické motivace jasně racionálním ekonomickým rozhodnutím. Náš plán snížit uhlíkovou stopu o 4 milióny tun do roku 2030 znamená při dnešní ceně povolenky úsporu přes 5 miliard korun ročně, jak pro město, tak pro Pražany.“
Schválení Klimatického plánu zastupitelstvem považuje za správný krok i Hospodářská komora hl. m. Prahy. „Je neoddiskutovatelným faktem, že v rámci dotačních programů EU i bankovního sektoru dochází k přesměrování toku dotačních, bankovních, investičních a provozních prostředků k projektům a podnikatelským záměrům, které se soustředí na snižování CO2. Proto jsme se aktivně podíleli na samotné přípravě plánu, který vnímáme jako nejrozsáhlejší ekologický a zároveň i investiční program v historii Prahy,“ říká Petr Michal, místopředseda Hospodářské komory hlavního města Prahy.
Praha přijala svůj Klimatický závazek snížit emise o 45% do rok 2030 už v červenci 2019. Zavázala se v něm k politice ochrany životního prostředí, která povede k co nejúčinnějšímu snižování uhlíkové stopy města. Závazek následně dopodrobna rozpracovala Komise Rady hl. m. Prahy pro udržitelnou energii a klima. Klimatický plán je výsledkem její roční práce a do značné míry navazuje na už dříve schválené strategie, zejména v oblastech udržitelné mobility a adaptačních opatření.