Text: Jan Lukeš

26. 04. 2019

Předkupní právo dál komplikuje situaci na realitním trhu, významně nepomohla ani novela

Velké problémy přineslo v loňském roce znovuzavedení předkupního práva. Podle analýzy společnosti Fincentrum Reality se dál dotýká až 40 % všech transakcí za poslední dobu. Situaci významně nerozklíčovala ani novela občanského zákoníku, kterou v prvním kole projednávání podpořila Sněmovna. „Na jednu stranu máme radost, že můžeme klientům prodávající byty sdělit, že snad v příštím roce nebudou muset řešit peripetie ohledně garážových stání. Na druhou stranu nás velmi nemile překvapilo, že novela řeší pouze byty. Například příjezdové cesty k domům zcela opomíjí,“ prohlásila Andrea Daňhelová, vedoucí právního oddělení z Fincentrum Reality.

Od ledna 2018 musí vlastníci nebytové jednotky nejprve písemně nabídnout prodej podílu ostatním majitelům v domě. Nejčastěji se jedná o garážová stání, předzahrádky nebo sklep. Do té doby nemovitost není volná. Problémy s tím vzniklé měla napravit aktuální novela občanského zákoníku. Podle Fincentrum Reality se však odstranila jen část potíží při prodeji nemovitosti. „Pokud novela v této podobě projde, dojde k odstranění pouhé části problémů, které na trhu s předkupním právem řešíme,“ upozornila Andrea Daňhelová.
Podle vedoucí právního oddělení přední české realitní kanceláře řeší novela pouze problematiku prodeje jednotek v bytovém domě. Případy týkající se prodejů bytů, které jsou v rodinných domech či prodejů pozemků nacházejících se kolem domu, se novela nezabývá. Nejasné tedy zůstávají případy související s příjezdovými cesty. „Tuto důležitou problematiku do novely zákonodárce vůbec nezahrnul. Klientům se tak může stát, že si někdo bude nárokovat příjezdovou cestu k nemovitosti a do domu se jen tak nedostane,“ prohlásila Andrea Daňhelová, vedoucí právního oddělení Fincentra Reality. „Bylo by jistě vhodné přehodnotit současnou úpravu předkupního práva a pokusit se vymyslet praktičtější řešení.“
Fincentrum Reality doporučuje předkupní právo buď zcela zrušit či lépe specifikovat. „Případným řešením je rozdělení převodu vlastnictví podílu podle toho, zda se jedná o věc hlavní či vedlejší,“ doplnila Andrea Daňhelová.

Tisková zpráva Fincentrum Reality

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek